Kapital / BH BERZE

IRB RS: Prezentacija kreditnih linija po opštinama počinje 30. januara 2008. godine

28.01.2008. 09:53 / Izvor: Nezavisne novine

Investiciono-razvojna banka RS (IRB) krajem mjeseca po opštinama Srpske počinje s prezentacijama svojih kreditnih linija u cilju upoznavanja poljoprivrednika, preduzetnika, privrednika i ostalih građana o načinu i uslovima dobijanja kreditnih sredstava.

Prve prezentacije, kako je potvrđeno, biće održane 30. januara u opštinama Nevesinje, Gacko i Istočni Mostar, da bi kampanja poslije obilaska svih lokalnih zajednica završila 21. februara u Banjaluci, Čelincu i Kneževu/Skender Vakufu.

"Na tim prezentacijama ćemo predstaviti sve detalje kreditnih linija s kojima se zainteresovana lica nisu mogla upoznati preko medija", kazao je Zoran Popović, portparol IRB, dodajući da će u cilju što uspješnijeg predstavljanja u organizaciju biti uključeni predstavnici lokalnih zajednica i Privredne komore RS.

Potrebu boljeg upoznavanja javnosti potvrđuje činjenica da u sjedište IRB u Banjaluci ovih dana često dolaze građani tražeći kredite, iako je ranije saopšteno da će se sredstva početi plasirati za mjesec dana i to preko komercijalnih banaka i mikrokreditnih društava. U IRB podsjećaju da oni nisu klasična banka koja ima odjeljenje za poslove sa stanovništvom, već da će svoja sredstva usmjeravati drugim finansijskim kućama kod kojih će građani i pravna lica moći aplicirati za podizanje kredita.

"Sudeći po pozivima građana, tražnja za kreditima će biti velika, možda dijelom i zbog toga što su u javnosti stvorena neka nerealna očekivanja da se radi o besplatnim sredstvima i da će postojati olakšice kod obezbjeđenja kredita", ocjenjuje Popović.

On napominje da će za podizanje kredita IRB, kao i kod postojećih kredita na bankarskom tržištu, trebati žiranti, kao i ispunjenje svih drugih uslova koje odrede komercijalne banke i mikrokreditna društva.

IRB je za ovu godinu obezbijedila kreditne linije za pokretanje biznisa, mikrobiznis u poljoprivredi, poljoprivredu, preduzetnike i preduzeća, stanogradnju i lokalne zajednice, ukupne vrijednosti 287 miliona KM. Kamate na kredite će se kretati od četiri do 7,36 odsto sa rokom otplate do 20 godina, u zavisnosti od njihove namjene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital