Kapital / IZVJEŠTAJI

Isplaćeno 7 miliona KM preduzećima koja su radila smanjenim intenzitetom

27.07.2020. 08:41 / Izvor: Glas Srpske

Na račune preduzeća koja su radila smanjenim intenzitetom zbog pandemije virusa korona do 24. jula isplaćeno je 7,10 miliona maraka, potvrdili su “Glasu Srpske” u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

Podsjetili su da je ranije Vlada donijela odluku da izdvoji 13,6 miliona KM za 2.865 poslovnih subjekata i više od 18.000 radnika koji su indirektno trpjeli štetu od pandemije virusa korona.

"Nastavlja se isplata preduzećima i idućih dana. Planirano je da za te poslovne subjekte bude izdvojeno i više od 13,6 miliona maraka jer su u međuvremenu obrađeni dodatni zahtjevi preduzeća za isplatu te pomoći i oni ispunjavaju uslove da dobiju novac", naveli su u Ministarstvu privrede.

Na isplati pomoći preduzećima koja su radila smanjenim intenzitetom insistirala je Privredna komora RS i taj njihov prijedlog prihvatila je Vlada.

"Mjerama Štaba za vanredne situacije nije bio zabranjen rad ovim preduzećima, ali ona su svakako pretrpjela veliku štetu zbog pandemije virusa korona. Cilj svih mjera na kojima smo insistirali bio je da sačuvamo što više radnih mjesta i, naravno, preduzeća da bi oni svi, kada sve ovo prođe, mogli uspješno da startuju", rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Naglasio je da već sada imaju neke pokazatelje da su donesene mjere dale određene pozitivne efekte, ali da i dalje značajan broj preduzeća, posebno u prerađivačkoj industriji, radi smanjenim intenzitetom, pa čak i do 50 odsto.

"Štetu trpe i preduzeća koja su samo izvozno orijentisana jer su ona direktno vezana za situaciju na stranim tržištima i preduzeća koja tamo rade", naveo je Blagojević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital