Istekao rok za povlačenje sredstava EBRD-a za projekt ViK Sarajevo

12.06.2014. 09:18 / Izvor: Fena
Istekao rok za povlačenje sredstava EBRD-a za projekt ViK Sarajevo

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatrali su na sjednici Informaciju o statusu kredita EBRD-a za Projekt "Vodovod i kanalizacija Sarajevo".

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatrali su na sjednici Informaciju o statusu kredita EBRD-a za Projekt "Vodovod i kanalizacija Sarajevo".

Zastupnici su ovom prilikom zatražili informacije o uvjetima, kamatama, te ko je i zašto tražio da se kredit ne isplati, te koje su posljedice neprihvatanja istog.

Iznos kredita od 60 miliona KM bio je namijenjen za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Sarajevu.

Informaciju je hronološki zastupnicima prenio v.d. premijera KS Muhamed Kozadra koji je naglasio da je ovaj kredit aktuelan već od 2008. godine, ali da do danas nije realiziran.

Godine 2012. Skupština KS je donijela odluku o zaduženju, a poslije toga trebalo je doći do davanja saglasnosti supsidijarno sa Federacije na Kanton.

Kozadra je kazao da kaznene kamate iznose 0,5 posto za neutrošena sredstva, što iznosi 800.000 KM, za tzv. rezervaciju kredita.

Također, naveo je da je potpisivanje ugovora o realizaciji kredita bilo je uslovljeno ratificiranjem sporazuma na višim nivoima vlasti, jer Kanton ne može sklapati međunarodne ugovore, te povećanjem cijena vode kao i restruktuiranjem preduzeća.

Kozadra je predložio da se zbog ekonomskih razloga ne prihvate ovi uvjeti, iako su ovo povoljna sredstva, čak i najpovoljnija moguća sredstva.

Rok za početak vraćanje kredita bio je 31. decembar 2013. godina.

Kozadra ističe da projekt nije efektivan, odnosno nije realiziran, jer je istekao rok za povlačenje sredstava, iako su tražili prolongiranje zbog zateznih kamata, što EBRD nije odobrio, "obzirom da to nije humanitarna organizacija“.

Zastupnik Besim Mehmedić je u izjavi za medije kazao da poslije četiri godine v.d. premijera KS donosi informaciju i traži zaključkom da Skupština potvrdi da treba prekinuti kredit koji je prekinut 31. maja 2014. godine.

"Suština je da Vladi KS treba skupštinska odluka da pokrije svoje neznanje i nesnalaženje", ustvrdio je Mehmedić.

Na kraju rasprave informacija je primljena k znanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital