Istraživanje agencije GMS: Zaposleni u javnoj administraciji odgovoraju tek na svaki treći email

05.02.2010. 14:00 / Izvor: eKapija.ba
Istraživanje agencije GMS: Zaposleni u javnoj administraciji odgovoraju tek na svaki treći email

Zaposleni u institucijama javne administracije Bosne i Hercegovine, koji bi trebali biti svojevrsni servis građana, čini se sve manje odgovaraju na email upite istih. Naime, najnovije istraživanje agencije GMS, jedine specijalizirane agencije za pružanje mystery shopping usluga u Bosni i Hercegovini, pokazalo je da su u 2010. zaposleni u institucijama javne administracije naše zemlje odgovarali na svaki treći email građana dok su u 2008. odgovarali na svaki četvrti mail.

(Podaci istraživanja za državni nivo)

Iz Agencije ističu da su nakon upućivanja emailova na 52 adrese javnih institucija na odgovor čekali u prosjeku 10 dana. Od ukupnog broja 3 email adrese su bile neispravene, a 19 državnih institucija nema uopće istaknut email kontakt na službenim stranicama.

"Na email adrese, sa zvaničnih stranica pet ministarstava iz Federacije BiH i pet ministarstava iz Republike Srpske, tajni kupci agencije GMS poslali su pitanja i na odgovor čekali deset dana", istaknuli su iz ove agencije. Od ukupnog broja poslanih emailova na 77,7% odogovor uopće nije došao, a 10 % institucija nije imalo email adresu na zvaničnoj stranici. Samo na 22.2% emailova odgovor je stigao.

Što se tiče kantonalne razine rezultati su još porazniji. Naime, zbog nepostajanja email adresa na zvaničnim stranicama kantonalnih institucija Bosne i Hercegovine tajni kupci su poslali upit na 24 email adrese od planiranih 40 emailova.

"Od ukupnog broja poslanih emailova na njih 12,5% odgovor je došao, a na 87,5% nije uopće odgovoreno dok je 5 % institucija imalo neispravnu email adresu na zvaničnoj stranici, a 35% nije uopće imalo zvanične email adrese", pokazalo je istraživanje Agencije GMS. Iz Agencije ističu da su zaposleni u javnoj administraciji na ovom nivou odgovorali na svaki osmi email ali ni jedan email nije bio potpisan osobnim podacima osobe koja je odgovorila.

Istražujući kvalitetu komunikacije preko emaila s građanima na općinskom nivou u uzorak su uključili kontakt emailove sa stranica deset općina iz Federacije( po jedna općina iz svakog kantona) i deset općina iz Republike Srpske.

(Podaci istraživanja za kantonalni nivo)

Od ukupnog broja poslanih emailova na njih 62,5% odgovor je došao, a na 37,5% nije odgovoreno, 20% nije uopće imalo zvanične email adrese. Pozitivan je podatak da je najveći broj odgovora na emailove stigao na isti dan kada je email s upitom poslan. Pola emailova s odgovorima je bilo potpisano ličnim podacima osobe koja je odgovorila na email, a druga polovina nije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital