Istraživanje portala Posao.ba: Devedeset i četiri posto zaposlenih u BiH pod stresom zbog posla

24.11.2008. 11:29 / Izvor: Posao.ba
Istraživanje portala Posao.ba: Devedeset i četiri posto zaposlenih u BiH pod stresom zbog posla

Portal Posao.ba tokom mjeseca septembra i oktobra sproveo je istraživanje pod nazivom "Stres na poslu" koje je obuhvatilo uzorak od 1128 ispitanika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Cilj ovog istraživanja bio je saznati koliko su zaposlenici pod stresom na radnom mjestu te koje posljedice ima stres na ponašanje zaposlenika.

Najčešći uzrok stresa na poslu je šef

Čak 94 posto ispitanika u istraživanju izjavilo je da je pod stresom na radnom mjestu, a od toga je njih 37% navelo da je uzrok stresa najčešće nadređeni. Dvadest i jedan posto ispitanika je pod stresom zbog previše posla, 17% zbog kolege/a, a 13% zbog rokova. Njih 9% tvrdi da je stres na poslu izazvan nedostatkom kancelarijske opreme ili lošim uslovima za rad, a 3% ispitanih je priznalo da je pod stresom jer ne posjeduju sposobnosti potrebene za obavljanje posla.

Istraživanje je pokazalo da je 24% ispitanika pod stresom zbog nadređenog zato što on/ona ne prihvata i ne uvažava njihove ideje i mišljenja. Njih 18% stres zbog nadređenog doživljava zato što im daje prevelik obim posla, a 17% zato što smatraju da on/ona nema dovoljno sposobnosti za vođenje firme. Također, jednak broj ispitanika (16%) je pod stresom zbog nadređenog radi njegovog očekivanja da se posao obavi u nerealnom roku i zato što nad zaposlenicima vrši neki oblik pritiska ili zlostavljanja. Deset posto ispitanih tvrdi da stres zbog nadređenog doživljava zato što u svakom momentu nadgleda i kontroliše svaki njihov pokret i postupak.

Kada govorimo o stresu izazvanom zbog kolege/a na poslu, 36% sudionika u istraživanju je izjavilo da takav stres doživljavaju zato što kolege ne obavljaju svoj posao, a nadređeni to ne primjećuje. Njih 15% je pod stresom zato što kolege žele da dođu do cilja ne birajući sredstva, dok 14% tvrdi da je razlog takvom stresu njihov nedostatak sposobnosti u obavaljanju posla. Dvanaest posto ispitanika je izjavilo da stres zbog kolega doživljava zato što previše ogovaraju nadređene i druge kolege, a jednak broj učesnika (8%) tvrdi da je stres izazvan time što ih kolege ometaju u obavljanju posla i što previše vremena provode na pauzama, dok oni moraju obavljati njihov dio posla.

Zbog stresa zaposlenici mijenjaju posao, imaju problema sa spavanjem i počinju pušiti

Ispitanici su također navodili ostale razloge zbog kojih su pod stresom na poslu. Tako je 55% ispitanih izjavilo da je pod stresom zbog sporosti računara, 14% zbog čestih poteškoća u pronalaženju dokumenata na serveru, a 12% zbog čestog kvarenja printera ili faxa. Deset posto ispitanika tvrdi da im stres izaziva veliki broj "junk"/"spam" mailova, a njih 9% da je razlog stresa često kvarenje računara.

Istraživanje je obuhvatilo i posljedice izazvane stresom na radnom mjestu, te je 59% ispitanih odgovorilo da je zbog stresa izazvanog na poslu u proteklih godinu dana imalo problema sa spavanjem, a 19% ih je u tom periodu barem jednom javilo da je bolesno. Čak 11% sudionika je u posljednjih godinu dana zbog stresa promijenilo posao. Njih 11% tvrdi da je stres uticao negativno na njihove navike, te ih je 7% počelo pušiti, a 4% je u posljednjih godinu dana konzumiralo više alkohola nego inače.

Najviše pod stresom srednji menadžment

Žene su više pod stresom nego muškarci, pokazali su rezultati istraživanja. Tako je od ukupnog broja žena koje su učestvovale u istraživanju njih 93,3% odgovorilo da je pod stresom, a od ukupnog broja muškaraca – 90,1% je izjavilo da im posao izaziva stres.

Kada posmatramo strukturu ispitanika prema godinama dolazi se do podatka da su najviše pod stresom ispitanici koji pripadaju starosnoj skupini od 25 do 35 godina (93%), zatim slijede oni do 25 godina starosti (90,9%) i ispitanici stariji od 45 godina (90,8%). Prema istraživanju najmanje su pod stresom osobe koje pripadaju starosnoj skupini od 36 do 45 godina (87%).

Pod stresom su najviše ispitanici koji imaju poziciju u srednjem menadžmentu (93,1%) i administrativni radnici, također njih 93,1%, rezultati su istraživanja kada su u pitanju pozicije koje zauzimaju ispitanici u kompaniji. Zatim slijedi niži menadžment (91,8%), specijaliste (91,1%), visoki menadžment (89,4%) i savjetnici (89,3%). Podaci govore da posao najmanje izaziva stres kod proizvodnih radnika (88,6%) i pripravnika (88,4%).

Više informacija PDF fajlu



klikni za PDF fajl

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital