Kapital / IZVJEŠTAJI

Istraživanje portala Posao.ba o godišnjim odmorima: Zaposleni u BiH bi radije povišicu nego duži godišnji odmor

04.08.2008. 15:49 / Izvor: Posao.ba

Portal Posao.ba istražio je koliko dana godišnjeg odmora imaju građani u BiH u 2008. godini i kako ih koriste. Cilj istraživanja je bio ispitati zadovoljstvo dužinom godišnjeg odmora, navike odlaska na godišnji odmor te razloge zbog kojih se ne iskorištava cijeli godišnji odmor.

U anketi provedenoj tokom mjeseca jula učestvovalo je 1085 ispitanika iz svih gradova BiH.

Najveći procenat ispitanika - njih 25% - naveo je da nema određeni broj dana godišnjeg odmora, nego se o tome dogovara sa polodavcem, 14% učesnika u anketi reklo je da ima preko 24 dana odmora u godini. Jednak broj ispitanika naveo je da im godišnji odmor traje od 18 do 20 dana, odnosno od 7 do 14 – njih 13%. 11% učesnika u istraživanju ima odmor u trajanju od 14 do 18 dana, dok je 9% ispitanika odgovorilo da može iskoristiti od 20 do 22 dana odmora u godini. Odmor od 22 do 24 dana godišnje ima 8% ispitanika, a najmanji broj učesnika istraživanja ima godišnji odmor u trajanju najviše 7 dana – 7%.

Većina ispitanika je zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, njih čak 60%, dok 37% ispitanih želi više dana godišnjeg odmora. Samo 2% ispitanika smatra da ima previše dana odmora i da ne može da ih iskoristi u potpunosti.

Da mogu birati između povišice i dužeg godišnjeg odmora, 29% učesnika bi izabralo više dana godišnjeg odmora, što nije zanemariv procenat, ako se uzme u obzir prosječna plata građana BiH. Njih 71% izabralo bi radije povišicu.

U 2008. godini 81% ispitanih planira ići na godišnji odmor, njih 50% otići će samo jednom na odmor, dok će 31% učesnika u istraživanju ići na dva ili više skraćenih godišnjim odmora. 19% ispitanika ne planira iskoristiti svoj godišnji odmor.

Što se tiče ograničenja vezanih za podjelu godišnjeg odmora na više dijelova, 58% ispitanika je odgovorilo da nema nikakvih ograničenja po tom pitanju, njih 22% je navelo da ima pravo podijeliti godišnji odmor samo na dva dijela, dok 20% ispitanih svoj odmor mora iskoristiti u cjelini.

68% sudionika u istraživanju reklo je da će iskoristiti dane godišnjeg odmora koje nisu iskoristili u protekloj godini, a njih 32% to neće uraditi.

Godišnji odmor u cjelosti ne koristi: 35% ispitanika - zato što imaju previše posla, 11% - zbog pritiska poslodavca, 6% - ne želi iskoristiti odmor u cjelosti zbog toga što ne želi da bude u zaostatku na poslu, a 5% na odmor ne ide zbog loše organizacije vremena. Njih 4% ne koristi svoj odmor zbog straha od otkaza.

60% sudionika u anketi navelo je da može otići na godišnji odmor u vrijeme kada im to odgovara, ukoliko se unarpijed dogovore sa poslodavcem, njih 24% izjavilo je da je to ponekad problem iz različitih razloga, a 16% ispitanika odgovorilo je da im je uvijek problem otići na odmor kada njima odgovara.

21% ispitanih za vrijeme godišnjeg odmora mora povremeno odgovarati na poslovne pozive i e-mailove, 15% ih mora uvijek biti dostupno posladavcu, a njih 64% ne mora povremeno raditi ili razmišljati o poslu dok su na godišnjem odmoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital