Kapital / IZVJEŠTAJI

Istraživanje portala Posao.ba o zadovoljstvu radnim mjestom

31.07.2007. 09:53 / Izvor: Posao.ba

Većina zaposlenih u BiH nije zadovoljna svojim trenutnim radnim mjestom, a kao razlog tome najčešće navode malu platu, te razne pritiske koji proizilaze iz lošeg i nestručnog rukovodstva.

Istraživanje koje je portal Posao.ba sproveo na 834 ispitanika (51,5% žena i 48,5% muškaraca) o zadovoljstvu trenutnim radnim mjestom pokazalo je da se 51% ispitanika nada boljem radnom mjestu, 17,6 % je u potpunosti nezadovoljno dok je 31,4% u potpunosti zadovoljno trenutnim zaposlenjem.

Kao razlog nezadovoljstva najčešće se navodi mala plata. Od ostalih razloga često se navode mobing, loše rukovodstvo, loši odnosi u firmi, nemogućnost napredovanja, radno vrijeme, rad vikendom i nepostojanje godišnjeg odmora, rad na crno, rad na određeno, nemogućnost rada u struci, neplaćen prekovremeni rad itd.

Većina ispitanika ili 60,4% njih smatra da su premalo plaćeni dok 39,6 % smatra da su plaćeni pravedno.

Redovno platu prima čak 75 % zaposlenih, dok za 16% ispitanika plati kasni nekoliko sedmica a za 3% njih plata kasni mjesecima. Platu uopće ne dobiva 6% ispitanih.

Od promjene posla ne strahuje čak 80,3 % zaposlenih, dok se 19,7% njih boji promjene posla.

Beneficije na radnom mjestu ne prima oko 90% zaposlenika, a 10 % ispitanika kao beneficije najčešće navode mobitel te regres.

Od 31,4 % ispitanika koji su zadovoljni svojim radnim mjestom gotovo je podjednak broj onih koji kao razlog navode rad u struci, adekvatnu platu te dobre odnose u firmi. Manji broj ispitanika je odgovorio da je zadovoljan zato što uopće ima posao.

Ovo istraživanje pokazalo je još jednom da bh. kompanije moraju raditi na unapređenju upravljanja ljudskim resursima, te da će u tome veliku ulogu odigrati edukacija rukovodećeg kadra o značaju ljudskih resursa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital