Kapital / IZVJEŠTAJI

Istraživanje portala Posao.ba otkriva: Svaki treći zaposlenik u BiH imao ljubavnu vezu na poslu

12.02.2009. 16:10 / Izvor: eKapija.ba

Portal Posao.ba je tokom dva mjeseca radio istraživanje o vezama na poslu koje su postale sve učestaliji fenomen s obzirom da veliki dio vremena provodimo na radnom mjestu. Nedavno istraživanje je pokazalo da je 43% zaposlenika u SAD-u imalo vezu sa kolegom/kolegicom sa posla, a hrvatski portal Moj-posao u svom istraživanju na ovu temu došao je do rezultata da je svaki drugi zaposlenik u Hrvatskoj imao vezu na poslu.

Istraživanje portala Posao.ba obuhvatilo je uzorak od 1400 zaposlenih iz svih dijelova BiH, na svim pozicijama - od pripravnika do menadžmenta.

U istraživanju je učestvovalo 60% žena, a najviše ispitanih pripada starosnoj skupini od 25 do 35 godina – njih 52%. Među ispitanima ima najviše administrativnih radnika (23%), osoba sa pozicijom u nižem menadžmentu (16,8%), srednjem menadžmentu (15,6%), te pripravnika (16,5%). Nešto više od osam posto proizvodnih radnika odgovorilo je na pitanja o vezama na poslu, 7% specijalista, 6,6% savjetnika, te 6% osoba sa pozicijom u visokom menadžmentu.

Više od 28% ispitanika istovremeno imali vezu na poslu i izvan posla

Trideset posto ispitanih izjavilo je da je imalo vezu na poslu, dakle svaki treći ispitanik, a od toga je njih 13% trenutno u takvoj vezi, dok ih je 17,7% priznalo da ih privalači kolega/ica sa posla.

Najviše učesnika u istraživanju vezu na poslu je imalo sa kolegom/kolegicom – njih 76,9%. Skoro 19% ispitanih priznalo je da je imalo vezu sa nadređenom osobom u hijerahijskom odnosu u firmi, a njih 4,4% bilo je u vezi sa podređenim.

Kada veze na poslu promatramo prema strukturi ispitanika dolazimo do podatka da je više muškaraca imalo takvu vrstu veze (36,4%), nego žena (28,1%). Gledajući rezultate prema dobnoj strukturi, može se zaključiti da se postotak ispitanika koji su imali vezu na poslu smanjuje sa godinama. Tako su se ispitanici do 25 godina najviše upuštali u veze na poslu (31%), dok je u ovakvoj vrsti veze najmanje bilo ispitanika koji imaju više od 45 godina (20,5%).

Također je više muškaraca trenutno u vezi na poslu (20,5%) nego žena (11,7%), dok su ispitanici do 35 godina starosti najviše potvrdno odgovarali da trenutno imaju vezu na poslu.

Na pitanje da li su istovremeno sa vezom na poslu imali vezu izvan posla čak 28,4 % ispitanika je odgovorilo potvrdno. Kada posmatramo ovo pitanje prema spolnoj strukturi, dolazi se do podatka da je više muškaraca bilo istovremeno u vezama na poslu i izvan posla – njih 26,3%, dok je 12% žena odgovorilo isto.

Najviše učesnika u istraživanju tvrdi da je njihova veza na poslu bila u potpunosti ljubavna veza – njih 57%, a 30% ispitnika izjavilo je da je to bio samo seks. Najmanje sudionika odgovorilo je da su na poslu zapravo imali samo uzajamni platonski odnos (15%).

Kada posmatramo odgovore na pitanje o tipu veze prema spolnoj strukturi, dolazi se do rezultata da muškarci i žene različito doživljavaju veze na poslu. Tako je 21,7% žena u istraživanju izjavilo da je imalo potpunu ljubavnu vezu na poslu, nasuprot 13,6% muškaraca koji su tvrdili isto. S druge strane, čak 19,6% muškaraca odgovorilo je da je njihova veza na poslu bila samo seks, dok je tek 3,9% žena imalo takvu vezu na poslu.

U 36% slučajeva veza na poslu završila brakom

Dok je trajala, veza na poslu, prema izjavama 35,9% sudionika istraživanja, nije uticala na obavljanje radnih zadataka. U čak 54% slučajeva veza je dala novi poticaj za rad, dok je u 10% situacija ipak negativno uticala na koncentraciju osoba koje su bile u vezi na poslu.

Čak 36% učesnika u istraživanju izjavilo je da je njihova veza na poslu završila brakom ili trajnom vezom. Za 23,5% ispitanika, veza koja je započela na poslu još uvijek traje. Više od 40 posto ispitanih prekinulo je svoju vezu na poslu, te je njih 24% nakon prekida ostalo u boljim, a 16,4% u lošijim odnosima nego prije veze.

Muškarci više skrivaju vezu na poslu nego žene

Polovina ispitanika je bila iskrena o svojoj vezi na poslu (50,5%), a druga polovina uspješno ili neuspješno je pokušala sakriti vezu na poslu, uprkos najčešćem neprotivljenju kompanija ovakvim vezama.

Posmatrajući odgovore na pitanje o skrivanju veze na poslu prema spolu, došlo se do rezultata da su žene iskrenije o svojoj vezi na poslu (19%), nego što ih skrivaju (13%). Suprotan trend bilježimo kod muškaraca, njih 15% je bilo iskreno o svojoj vezi na poslu, dok ih je 22% uspješno ili neuspješno pokušalo sakriti vezu.

Čak 53,7% ispitanika odobrava veze na poslu, dok je 33,5% izjavilo da ih to ne zanima, niti odobravaju, niti ne odobravaju. Najmanje ispitanika odogovorilo je da ne odobrava ovakav tip veze – njih 12,8%.

Kada analiziramo ovo pitanje prema poziciji ispitanika u kompaniji, može se reći da učesnici u istraživanju koji imaju poziciju u nižem, srednjem ili visokom menadžmentu generalno imaju negativnije mišljenje o vezi na poslu od zaposlenika. Tako čak 42,4% menadžera koji su sudjelovali u istraživanju ne odobrava ovakvu vezu, za razliku od 51,8% ispitanika sa pozicijama van menadžmenta koji odobravaju vezu na poslu.

Ispitanici najmanje odobravaju vezu sa nadređenim (45,2%), zatim sa podređenim (6,5%), te sa kolegom ili kolegicom – njih 4,7%. Više od 43% ispitanih odobrava svaku vezu na poslu, bez obzira na položaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital