Kapital / IZVJEŠTAJI

Istraživanje portala Posao.ba: Poslodavci u 2009. najviše tražili visoku stručnu spremu, znanje engleskog jezika i informatičku pismenost

19.01.2010. 13:42 / Izvor: eKapija.ba

U 2009.godini na portalu Posao.ba je objavljeno oko 19 hiljada biografija i oko 11 hiljada oglasa, a procjenjuje se da je ovim putem posao pronašlo više od 9000 osoba. Najtraženija zanimanja u protekloj godini, slično kao i u 2008., bila su komercijalisti, prodavači, trgovci; administrativni radnici, asistenti, sekretarice; menadžeri i poslovođe; knjigovođe, računovođe i ekonomisti; radnici u ugostiteljstvu; IT programeri; kreditni službenici; zdravstveni radnici i farmaceuti; mašinski inžinjeri; te zanatski radnici.

U 2009. najveća potražnja za radnicima zabilježena je u kategoriji Komercijala i prodaja i Državna služba i uprava, a među kategorijama sa najviše oglašenih radnih mjesta u prethodnoj godini našle su se i kategorije Administrativne usluge, Menadžement i upravljanje, zatim Zanatske usluge i Ekonomija i finansije.

Prema podacima portala Posao.ba u 2009. godini je u mnogim kategorijama došlo do pada broja oglasa u odnosu na 2008. godinu. Početkom godine pad potražnje bio je manje izražen dok je najizraženiji bio u mjesecu maju 2009. i to za čak 37% u odnosu na isti mjesec 2008. godine, te smanjenje od 21% u odnosu na april 2009.

Najveći pad u odnosu na 2008. godinu zabilježen je u kategorijama: Građevinarstvo, Proizvodnja, Arhitektura i Bankarstvo. Međutim, postoje djelatnosti koje su zabilježile veliki rast potražnje za kadrovima. Rast broja oglasa zabilježen je u kategorijama Zdravstvo, Obrazovanje, Pravo, Veterina, Računovodstvo i Državna služba i uprava.

Kategorije deficitarnih zanimanja, gdje je ponuda poslova bila velika, ali je nedostajalo kadra za popunjavanje radnih mjesta, bile su: Zdravstvo, Biotehnologija i farmacija, Menadžement i upravljanje, Ugostiteljstvo i Zanatske usluge.

Kategorije suficitarnih zanimanja, gdje je potražnja za poslovima bila velika, a ponuda mala, su: Energetika, Telekomunikacije, Turizam, Bankarstvo, Proizvodnja, Policija – zaštitarske usluge, Mediji, Arhitektura i Konsalting.

Poslodavci najviše tražili visoku stručnu spremu, informatičku pismenost i znanje engleskog jezika

U 2009. godini poslodavci su u 27,2% oglasa nudili stalni posao, a rad na određeno u 13,6%. U 16,9% oglasa tražili su se kandidati za pripravničke poslove, dok je ponuda za honorarni rad istaknuta u 6,7% oglasa. Najmanje su se nudili sezonski poslovi – njih 4,7%.

U 51,7% konkursa poslodavci su zahtijevali visoku stručnu spremu. U poređenju sa 2008. godinom, evidentno je povećanje potražnje za radnicima sa visokom stručnom spremom. Kandidati sa srednjom stručnom spremom traženi su u 25,4% oglasa.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, najviše se tražilo aktivno znanje engleskog jezika – u 65% oglasa, što je u odnosu na 2008. povećanje za 12%. Poznavanje rada na računaru kao uslov za dobijanje posla, poslodavci su istaknuli u 79% oglasa.

Poslodavci su najčešće tražili kandidate koji imaju od dvije do četiri godine radnog iskustva – u 32,1% oglasa, dok u 13,1% oglasa radno iskustvo uopšte nije bilo potrebno. U 26,1% oglasa za radna mjesto tražena je jedna godina radnog iskustva, a pet i više godina u 11,7% oglasa gdje su se uglavnom tražili radnici za pozicije u stranim organizacijama, konsultanti, direktori i menadžeri, te stručni saradnici u državnoj službi.

Posjedovanje vozačke dozvole tražilo se u 18% oglasa, uglavnom za poslove na terenu, komercijaliste i za poslove u kategoriji Transport, skladištenje i logistika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital