Kapital / IZVJEŠTAJI

Iz BiH u EU otišlo 19,5 tona piletine

Osim iz kompanije “Madi”, prvi kamioni piletine polovinom oktobra su krenuli i iz kompanije “Ovako”.

29.11.2019. 10:17 / Izvor: Glas Srpske

BiH je od kraja septembra, kada je počeo plasman pilećeg mesa u Evropsku uniju, na tamošnje tržište izvezla 19,5 tona piletine u vrijednosti oko 103.000 maraka.

Potvrdili su to za “Glas Srpske” u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Spoljnotrgovinskoj komori, navodeći da je domaća piletina plasirana u Njemačku i Hrvatsku.

Borba za otvaranje evropskog tržišta trajala je tri godine, da bi tek početkom ove godine BiH konačno dobila zeleno svjetlo za izvoz piletine u EU. Dozvolu za plasman mesa na tamošnje tržište dobile su kompanije “Madi”, “Ovako”, “Brovis” i “Argeta”.

Tešanjska kompanija “Madi” prva je iz BiH izvezla pileće meso u EU krajem septembra, a generalni direktor te firme Maid Jabandžić ističe da, iako su firme iz BiH dobile zeleno svjetlo za izvoz, ne ide sve tako brzo.

"Niko nas tamo ne čeka raširenih ruku. Nekoliko kamiona je otišlo u Njemačku, a pripremamo se za izvoz u Švedsku ovih dana. Najintenzivnije radimo na pripremi izvoza u Hrvatsku jer nam je geografski najbliža, a i na tom tržištu smo poslovali i prije nego što je ta zemlja ušla u EU", rekao je Jabandžić.

Istakao je da domaći proizvođači nisu ni konkurentni na evropskom tržištu s obzirom na to da sve te zemlje značajno subvencionišu svoje proizvođače, dok je podrška u BiH gotovo nikakva pa su te tržišne utakmice neravnopravne.

Osim iz kompanije “Madi”, prvi kamioni piletine polovinom oktobra su krenuli i iz kompanije “Ovako”.

Predsjednik Poslovne zajednice živinara RS i zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH Predrag Miličić ističe za “Glas Srpske” da se proizvođači mesa i konzumnih jaja uglavnom žale na niske cijene njihovih proizvoda.

"Ključni razlog niskih cijena je ponuda, ali i poprilično siromašna zemlja i niska kupovna moć našeg stanovništva zbog čega se moramo utrkivati da, podstaknuti aktivnostima trgovaca, raznim akcijama privučemo kupce. Postali smo pravo potrošačko društvo i da bismo se dodvorili kupcima, pribjegavamo i damping cijenama", rekao je Miličić i dodao da domaći proizvođači veliku šansu vide u izvozu na evropsko tržište.

Jaja na čekanju

Predrag Miličić, koji je i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara koja je jedina u BiH dobila zeleno svjetlo za izvoz jaja za preradu u EU, kaže da će se na plasman na evropsko tržište sačekati još neko vrijeme.

"Čekamo konačne potvrde kako bi prvi kamioni mogli krenuti u pogone evropskih fabrika. To se malo odužilo, ali vjerujem da će do kraja godine sve biti riješeno", rekao je Miličić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital