Iz budžetske rezerve čelnici BiH podijelili više od pola miliona maraka

17.10.2017. 08:25 / Izvor: Nezavisne novine
Iz budžetske rezerve čelnici BiH podijelili više od pola miliona maraka

Za budžetsku rezervu ove godine isplanirano je ukupno 3,3 miliona KM i u normalnim državama, za razliku od BiH, taj novac uglavnom se koristi za finansiranje hitnih izdataka

U prvoj polovini ove godine predsjedavajući Savjeta ministara BiH i njegovi zamjenici te članovi Predsjedništva BiH podijelili su 557.587 KM iz budžetske rezerve, a novac je uglavnom otišao na finansiranje vjerskih organizacija, sportskih klubova i udruženja građana.

Za budžetsku rezervu ove godine isplanirano je ukupno 3,3 miliona KM i u normalnim državama, za razliku od BiH, taj novac uglavnom se koristi za finansiranje hitnih izdataka i programa koji nisu uvršteni u budžet, zatim finansiranje međunarodnih sporova i arbitraža ili novih institucija koje tokom godine steknu status budžetskog korisnika.

Ipak, u BiH posljednjih nekoliko godina praksa je da taj novac, uglavnom po ličnom nahođenju, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, njegovi zamjenici kao i članovi Predsjedništva BiH dijele nevladinim organizacijama, udruženjima građana, crkvenim opštinama itd.

"To nije svrha budžetske rezerva. Ona služi za nepredviđene troškove, a ne za finansiranje nečega što treba da se nađe u samom budžetu. Kod nas je praksa da se iz godine u godinu budžetska rezerva troši na taj način, odnosno da se po ličnim preferencijama dijeli novac. Postoji to i u regionu, ali kod nas je dosta izraženije", rekao je Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Inače, od ukupno odobrenih 557.587 KM, odlukama Savjeta ministara BiH dodijeljeno je 341.987 KM, dok su Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, kao članovi Predsjedništva BiH, zajedno odlučili da podijele 160.100 KM. Denis Zvizdić, predsjedavajući Savejta ministara BiH, podijelio je 12.500 KM, dok je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH dao 10.000 KM, a njegov kolega Mirko Šarović 33.000 KM.

Od članova Predsjedništva BiH najviše je podijelio Ivanić i to 88.000 KM, a Izetbegović 40.100 KM, dok je Čović dodijelio 32.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital