Iz izvješća ombudsmana: Sve veći broj radnika u BiH se žali na mobbing

08.10.2013. 09:37 / Izvor: Večernji List
Iz izvješća ombudsmana: Sve veći broj radnika u BiH se žali na mobbing

U Instituciji ombudsmana registrirano je 257 žalbi, od čega je evidentiran porast broja žalbi na diskriminaciju za 33 posto. Usporedbe radi, u 2010. zaprimljeno je 135 žalbi, a u 2009. 156 žalbi na diskriminaciju.

Diskriminacija je i dalje prisutna u BiH, čak je u porastu u odnosu na ranije godine. To je razvidno iz izvješća ombudsmana za prošlu godinu. Naime, u Instituciji ombudsmana registrirano je 257 žalbi, od čega je evidentiran porast broja žalbi na diskriminaciju za 33 posto. Usporedbe radi, u 2010. zaprimljeno je 135 žalbi, a u 2009. 156 žalbi na diskriminaciju.

U strukturi zaprimljenih žalbi daleko najveći broj žalbi odnosi se na povrede prava iz oblasti radnih odnosa, točnije na mobbing - 81. Broj predmeta iz oblasti mobbinga u odnosu na godinu ranije povećao se za čak 99 posto, odnosno za 40 predmeta. Po brojnosti žalbi registriranih u odjelu, mogu se spomenuti žalbe na diskriminaciju na osnovi nacionalnog i socijalnog podrijetla - 30, na osnovi etničke pripadnosti - 26, na osnovi obrazovanja - 19, uznemiravanja - 9, na osnovi društvenog položaja i spola - 13, na osnovi političkog ili drugog uvjerenja - 14, na osnovi članstva u sindikatu ili drugom udruženju i na osnovi veze s nacionalnom manjinom - po tri žalbe.

Od 257 zaprimljenih žalbi riješeno je 126, dok je u radu iz prošle godine ostao još 131 predmet. Iz 2010. i 2011. godine preneseno je 147 žalbi. U prošloj godini odjel je postupao po 404 predmeta.

Riješeno je ukupno 195 predmeta, dok je u radu ostalo ukupno 209 predmeta. Od ukupnog broja od 35 izdanih preporuka iz djelokruga odjela, devet preporuka odnosi se na mobbing, četiri preporuke odnose se na diskriminaciju na osnovi društvenog položaja i spola, po tri preporuke odnose se na uznemiravanje, diskriminaciju na osnovi etničke pripadnosti, diskriminaciju na osnovi nacionalnog i socijalnog podrijetla, dvije preporuke na diskriminaciju na osnovi političkog ili drugog uvjerenja, te po jedna preporuka za diskriminaciju na osnovi veze s nacionalnom manjinom i na osnovi obrazovanja.

U Odjelu za eliminaciju svih oblika diskriminacije u 2012. zaprimljena je 81 žalba koja se odnosi na mobbing, što je značajno povećanje broja pritužbi iz ove kategorije prava, i to za 99 posto. Iako je broj obraćanja građana ovoj instituciji zbog mobbinga znatno povećan, on i dalje nije stvarni pokazatelj stanja u BiH.

Institucija ombudsmana dolazi do ovakvog zaključka na osnovi svjedočenja stranaka i medijskih natpisa kada najčešće na svjetlo izlaze najteže posljedice mobbinga. Činjenica je da ima puno građana koji su izloženi mobbingu, ali se ne obraćaju Instituciji ombudsmana iz straha da bi mogli ostati bez posla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital