Iz RS se u EU izvozi obuća s gumenim đonom, uvoze lijekovi i automobili

05.08.2019. 07:53 / Izvor: Fena
Iz RS se u EU izvozi obuća s gumenim đonom, uvoze lijekovi i automobili

Podaci Privredne komore RS-a pokazuju da je u odnosu na isti period 2018. godine ostvaren pad izvoza za jedan posto, dok je uvoz povećan za 8,5 procenata.

Najznačanjije i najveće tržište sa kojim Republika Srpska (RS) ostvaruje vanjskotrgovinsku razmjenu je tržište Evropske unije (EU) - rečeno je Feni u Privrednoj komori RS-a.

Naime, 74 posto svojih proizvoda RS izvozi u zemlje EU, dok se sa tog tržišta uvozi oko 57 posto proizvoda i usluga. Taj bh. entitet najveći promet od zemalja članica EU ima s Italijom, s kojom ima i stepen pokrivenosti uvoza izvozom od 86,7 posto.

Vrijednost vanjskotrgovinske razmjene RS i EU, u periodu januar-jun 2019. godini, iznosila je 2,7 milijarde KM, što čini više od 60 posto ukupne vrijednosti vanjskotrgovinske razmjene, koju je taj bh. entitet ostvario s inostranstvom.

Ukupna vrijednost izvoza RS u EU, u prvom polugodištu 2019., bila je 1,34 milijarde KM i u ukupnom izvozu RS učestvuje sa 74 posto, dok je uvoz u istom periodu iznosio 1,34 milijarde KM ili 57 posto ukupnog uvoza u RS.

Podaci Privredne komore RS-a pokazuju da je u odnosu na isti period 2018. godine ostvaren pad izvoza za jedan posto, dok je uvoz povećan za 8,5 procenata.

U ovogodišnjoj robnoj razmjeni s EU, taj bh. entitet je ostvario deficit u vrijednosti od 19 miliona KM, dok je u istom periodu lani ostvario pozitivan saldo razmjene od 76 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom u razmjeni sa EU, u periodu januar-jun 2019. godine, iznosila je 98,5 posto, a u 2018. godini bila je 106,3 posto.

Za RS su najznačajniji izvozni partneri, od zemalja članica EU, Italija, Hrvatska i Slovenija, dok iz Italije, Njemačke i Slovenije dolazi najveći dio proizoda koji se uveze na teritoriju RS (50 posto).

Na prvom mjestu po izvozu iz RS se nalaze obuća sa đonovima od gume sa učešćem od 8,8 posto u ukupnom izvozu u EU. Na drugom mjestu je vještački korund sa 8,5 posto učešća, a na trećem mjestu su električna energija sa 4,8 posto učešća. Ove tri grupe proizvoda čine 22 posto izvoza iz RS u EU.

RS je najviše uvozila lijekove, što u ukupnom uvozu iz EU učestvuje sa 3,2 posto, dok se na drugom mjestu nalaze naftna ulja sa 2,6 posto, a na trećem mjestu su putnički automobili s učešćem od 2,3 posto. Ove tri grupe proizvoda čine osam procenata ukupnog uvoza iz EU u RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital