Izgradnja novog mosta na Dunavu u Novom Sadu – primer uspešne saradnje Srbije i Slovenije

25.05.2009. 09:09 / Izvor: eKapija.ba
Izgradnja novog mosta na Dunavu u Novom Sadu – primer uspešne saradnje Srbije i Slovenije

Izgradnja novog mosta na Dunavu u Novom Sadu trebalo bi da počne u prvim mesecima 2010, a trenutno je u toku izrada idejnog projekta i svih neophodnih studija, koje će biti završene do 29. avgusta 2009. godine.

Taj izazovni zadatak, vredan 121, 7 miliona dinara, poveren je konzorcijumu koga čine firme "Ponting" iz Maribora, Centar za puteve Vojvodine iz Novog Sada i firmi "DDC" Ljubljana, koji su u januaru 2008. pobedili u konkurenciji čak 18 ponuđača iz zemlje i inostranstva. Predmet konkursa bio je idejni projekat saobraćajnice mosta i tunela, studija opravdanosti, studija uticaja na životnu sredinu, na kulturno istorijski kompleks tvrđave i studija o strategiji ugovaranja.

Kako je ranije najavljeno, u septembru 2009.godine će biti raspisan međunarodni konkurs za izvođača radova, zatim sledi period od 60 dana za prikupljanje i 30 dana za vrednovanje ponuda, tako da će pred kraj godine biti okončan postupak. Rok za izgradnju mosta je 2012. godina, a prema nekim ranijim najavama, ta saobraćajnica će koštati od 30 do 40 mil EUR.

(Viktor Markelj)

Viktor Markelj, direktor “Pontinga” rekao je da se ta kompanija, koja ima decenijsko iskustvo u izgradni mostova, obavezala da će za svega 200 kalendarskih dana ispuniti svoju ugovornu obavezu.

- Naš primarni zadatak pri projektovanju bio je da očuvamo lokaciju mosta, odnosno Petrovaradinske tvrđave na jednoj i Novog Sada na drugoj strani mosta. Projekat je vrlo obiman i kompleksan. Obuhvata izgradnju novog, skoro dva kilometra dugog gradskog puta sa četiri trake, koji će se nalaziti na stubovima starog mosta Franca Jozefa. Osim izgradnje novog mosta preko Dunava, projekat obuhvata i proširenje tunela ispod poznate Petrovaradinske tvrđave, drumske priključke i druge inženjerske objekte- objasnio je Markelj na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba.

Na tom sastanku, održanom 21. maja u Master centru Novosadskog sajma, kao događaj dana predstavljen je projekat novog mosta na Dunavu, kao i članovi pobedničkog konzorcijuma.

(Branislava Jakovljević)

Branislava Jakovljević, generalna direktorka društva Centar za puteve Vojvodine (CPV), kazala je da je ta kompanija unutar konzoricjuma zadužena za projekte saobraćajnica, denivelisanih petlji, ukrštaja i saobraćajne signalizacije na trasi. Osim toga, CPV će obaviti i sve istražne radove, kao i izradu studije slučaja uticaja na kulturno-istorijski kompleks Petrovaradinske trvrđave. Jakovljevićeva je naglasila uspešnost dosadašnjeg poslovanja CPV-a.

- CPV je jedan od lidera u svetu konslultanstskih usluga i projektovanja u oblasti niskogradnje u Srbiji. Imamo 250 zaposlenih, od čega je 80% inženjera svih profila koji su zastupljeni na projektovanju i izgradnji saobraćajnica. Radili smo na hiljade kilometara autoputeva, magistralni i regionalnih puteva, kako na nivou idejnih, tako i na nivou generalnih i glavnih projekata.

CPV-u su već povereni generalni, idejni i glavni projekti vezani su za Koridor 10, odnosno njegov severni krak. Od aktuelnih projekata, Jakovljeviča je navela i izradu baze podataka za 15.000 km puteva u Srbiji, koji je naručilo JP "Putevi Srbije", projekat je pri kraju, a finansira ga Svetska banka.

- Takođe, dobili smo i posao pružanja konsultantskih usluga na rekonstrukciji mosta Gazela, kao jedini domaći lider koga finansira Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj, a posao radimo u partnerstvu sa Austrijancima. Osim toga, imamo vrlo dobro opremljenu laboratoriju, akreditovanu po svim domaćim I svetskim standardima.

CPV u Novom Sadu radi glavne i idejne projekte svih važnih saobraćajnica, odnosno bulevare koji će se gratii u narednom periodu. Ta kompanija učestvovala je i na kapoitalnim projektima u Crnoj Gori, poput dela autoputa Beograd- Južni Jadran, obilaznica oko Podgorice, Tivta.

(Ljubo Žindar)

Treća članica konzorcijuma za most preko Dunava, kompanija "DDC" iz Ljubljane, izradiće studiju opravdanosti, zatim studiju uticaja na okolinu i strategiju predaje građevinskih radova na izvođenje.

- U sklopu studije opravdanosti ocenjivaćemo i ekonomske efekte projekta, čime će naručilac moći da vidi ekonomsku opravdanost mosta. Startegijom predaje građevinski radova na izvođače proučićemo različite mogućnosti izvođenja javnih radova, poštujući loklano zakonodavstvo iz oblasti javnih radova, rekao je Ljubo Žindar, direktor "DDC", naglašavajući da ta kompanija trenutno vodi oko 800 projekata.

Osim članova konzorcijuma, "Pontig" je u projekat uključio i "IRGO Consulting" kao specijaliste za tunele i profesora Petra Gabrijelčiča, dekana Fakulteta za arhitekturu iz Ljubljane. Drugi podizvođač "Pontinga" bila je beogradska firma "Filos".

Konzorcijum frimi "Ponting", "DDC" I CPV već je zabeležio uspešnu saradnju na projektima u Srbiji, kada je 2005. godine njhovo idejno rešenje za most preko Save na Adi Ciganliji u Beogradu pobedilo međunarodnu konkurenciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital