Izmjene budžeta zbog neplaniranih prihoda od ruskog duga

04.11.2017. 08:34 / Izvor: Akta.ba
Izmjene budžeta zbog neplaniranih prihoda od ruskog duga

Budžet Federacije za ovu godinu ukupno iznosi 2,7 milijardi KM, što je za 54,7 miliona KM ili dva odsto manje u odnosu na plan

Vlada Federacije BiH /FBiH/ jučer je utvrdila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Federacije za ovu godinu na osnovu koje budžet ukupno iznosi 2,7 milijardi KM, što je za 54,7 miliona KM ili dva odsto manje u odnosu na plan.

Razlog za budžetske izmjene su neplanirani prihodi po osnovu sredstava od ruskog klirinškog duga u iznosu oko 72,5 miliona dolara, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Federalna Vlada ranije je donijela odluku da 107 miliona KM od klirinškog duga bude usmjereno za unapređenje putne infrastrukture, odnosno izgradnju auto-puteva i brzih puteva, a dio ovih sredstava u iznosu od 7,7 miliona KM biće usmjeren za izmirenje ranijih obaveza prema poljoprivrednicima.

Na jučerašnjoj sjednici federalna Vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila nacrte budžeta FBiH za 2018. godinu u iznosu 2.875.051.837 KM, što je za 127,4 miliona KM ili pet posto više u odnosu na ovogodišnji.

Nacrtom budžeta za 2018. godinu planirane su emisije kratkoročnih i dugoročnih obveznica FBiH u iznosu 510 miliona KM namijenjenih, najvećim dijelom, za refinansiranje postojećeg duga.

Sredstva za kapitalne investicije znatno su povećana i ukupno iznose 256 miliona KM, što predstavlja 10 odsto budžeta, tako da Nacrt budžeta za 2018. godinu ima i razvojnu komponentu.

Vlada FBiH i u 2018. godini nastavlja ulaganje u putnu infrastrukturu, tako da je Nacrtom budžeta planirano 183 miliona KM za izgradnju auto-puteva i brzih puteva.

Planirano je i 12,7 miliona KM za nastavak implementacije projekta podrške zapošljavanju finansiranog putem kredita Svjetske banke, a za provođenje Uredbe za zapošljavanje i samozapošljavanje planirano je dva miliona KM.

Putem Union banke, Vlada FBiH će kroz doznačavanje sredstava u iznosu od 10 miliona KM oformiti povoljnu kreditnu liniju namijenjenu mladima za rješavanje stambenog pitanja.

Planirano je i povećanje ulaganja u poduzetničke zone u lokalnim zajednicama od pet miliona KM s ciljem privlačenja potencijalnih investitora i snaženja lokalne samouprave.

Radi smanjenja troškova zakupnine, održavanja i osiguranja zgrada u koje su smještene federalne institucije, Vlada FBiH u 2018. godini namjerava trajno riješiti njihov smještaj, za što je planirala sredstva u iznosu od osam miliona KM za institucije u Sarajevu, odnosno devet miliona KM za institucije u Mostaru.

Federalna Vlada uputiće Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH prijedlog za oslobađanje rudnika u Federaciji od plaćanja putarine na dizel gorivo za 2018. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital