Izmjenom odluke o emisiji obveznica RS povećan obuhvat potencijalnih investitora

14.04.2020. 09:02 / Izvor: Akta.ba
Izmjenom odluke o emisiji obveznica RS povećan obuhvat potencijalnih investitora

Izmjene odluke o 40. emisiji obveznica Republike Srpske ni u kom slučaju ne dovode u pitanje režim valutnog odbora i stabilnost KM.

Izmjene odluke o 40. emisiji obveznica Republike Srpske ni u kom slučaju ne dovode u pitanje režim valutnog odbora i stabilnost KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija  radi ispravnog informisanja investicione javnosti.

Iz ove institucije navode da su zbog pojačanog interesa investitora za pomenutu emisiju obveznica, te uvažavajući postojeće regulatorne zahtjeve prema institucionalnim investitorima sa pojedinih segmenata finansijskog tržišta, kao i zahtjeve upravljanja deviznim rizikom, predložili ukidanje eksplicitne valutne klauzule i time proširili krug potencijalnih investitora koji imaju izvore sredstava u domaćoj valuti.

Time se, navode iz Ministarstva, dalje postiže šira makroekonomska stabilnost, a svim investitorima, na njihov zahtjev, može biti obezbjeđena valutna klauzula.

"Činjenica da je valutni odbor pravni institut određen ne samo normama Zakona o Centralnoj banci BiH, već je sadržan i u Ustavu BiH, kao i čvrsta opredijeljenost svih nivoa vlasti za njegovo dugoročno očuvanje, daje nam za pravo da eksplicitnu valutnu klauzulu smatramo implicitnom ili obavezom koja se podrazumijeva“, ističu iz resornog ministarstva.

Ministarstvo finansija skreće pažnju da pojedina medijska i nedorečena pisanja na ovu i slične teme ni na koji način ne doprinose očuvanju stabilnosti finansiranja vanrednih mjera neophodnih za suzbijanje širenja korona virusa i sanaciju posljedičnih ekonomskih neprilika, a što je u interesu svih građana Srpske.

"Ministarstvo finansija će i ubuduće, djelujući u okviru svojih ovlašćenja, nastojati da bude dio rješenja aktuelnih problema", poručili su iz ove institucije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital