Iznenadan rast cijena nafte prouzrokovao pometnje na tržištu

17.05.2016. 12:48 / Izvor: Agencije
Iznenadan rast cijena nafte prouzrokovao pometnje na tržištu

Poslije novog izveštaja Goldmana, cijene nafte danas su u porastu.

Nakon problema sa viškom nafte na svjetskom tržištu i konstantnim padom cijena tog energenta, nove potrese izazvalo je smanjenje proizvodnje crnog zlata.

I prije nego što se očekivalo, u svijetu se bilježi manjak nafte. Smanjenje proizvodnje dovelo je do neočekivanog poremećaja snabdijevanja, navode Goldman Sach analitičari, a prenosi Bloomberg. Zbog iznenadnog manjka nafte na svjetskom tržištu, Goldman Sach predviđa da će u drugoj polovini godine nafta koštati 50 dolara po barelu, dok je u martu procenjivala 45 dolara.

Poslije novog izveštaja Goldmana, cijene nafte danas su u porastu. Barel referentne američke poskupio je za 1,8 posto na 47 dolara, dok je nafta tipa brent u Londonu također dobila 1,8 posto i vrijedi 48,70 dolara po barelu.

Kolebanja na tržištu nafte, veliku štetu nanijela su i ekonomiji Venecuele, članice OPEK-a i jedne od najvećih izvoznica crnog zlata u svijetu. U toj zemlji uvedeno je vanredno ekonomsko stanje, inflacija se otrgla kontroli, a budžetski prihodi znatno su opali od kako je nafta izgubila skoro 70 posto vrijednosti.

Zemlja se suočava sa ozbiljnim finansijskim i socijalnim problemima, uslijed kojih predsjednik Nicolas Maduro najavljuje da će nacionalizirati privatne kompanije. S obzirom da su Kinezi od 2007. godine u Venecuelu uložili 50 milijardi dolara, investitori očekuju da Peking zajmom koji će biti vraćan isporukama nafte, pomogne toj zemlji da prebrodi krizu.

Ipak, ministar spoljnih poslova Kine, odbio je komentirati situaciju u Venecueli:

"To su unutrašnje stvari Venecuele i zato nećemo komentirati situaciju u toj zemlji. Nadamo se da će Venecuela riješiti domaće probleme i održati nacionalnu stabilnost i razvoj. Kina i Venecuela su strateški partneri, nastavit ćemo saradnju na obostranu korist".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital