Kapital / IZVJEŠTAJI

Izvještaj koji su pripremili IFC i MI-BOSPO pokazuje izazove sa kojima se suočavaju žene poduzetnice u Bosni i Hercegovini

06.10.2008. 10:09 / Izvor: eKapija.ba

Analize izvještaja IFC-a, članice grupe Svjetske Banke i MI-BOSPO-a, vodeće mikrokreditne organizacije za žene u Bosni i Hercegovini, pokazuje da broj žena poduzetnica u zemlji raste bez obzira na izazove sa kojima se susreću a koji uključuju razne dozvole potrebne za vođenje posla, poreske obaveze, rad i pristup sredstvima finansiranja.

Promocija izvještaja ‘Glas žena poduzetnica u Bosni i Hercegovini’ održana je u petak 03.10.2008. godine u Tuzli. Izvještaj dokumentuje izazove sa kojima se suočavaju žene poduzetnice u Bosni i Hercegovini i navodi uspješne priče žena koje su prevazišle ove prepreke. Cilj izrade publikacije bio je da se javnost obavijesti o ovim problemima, kao i da se prikažu pozitvni primjeri koji mogu motivisati druge žene poduzetnice.

Žene čine gotovo 52 procenta radno sposobne populacije BiH dok je, prema izvještaju, njihovo učešće u radnoj snazi samo 43 procenta. Tek nekolicina žena posjeduje vlastite biznise, ali analize ipak pokazuju rastući interes žena za biznis. Zanimljivo je da žene čine 58 procenata studenata poslovnog menadžmenta u BiH, navodi se u saopćenju.

Zouera Youssoufou, šefica IFC-ovog programa za jednakopravnost spolova, je rekla “Važnost ženskog poduzetništva i njegovog doprinosa ekonomskom rastu se stalno prepoznaje širom svijeta. Jačanje ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini, podsjećanjem u izvještaju na glavne probleme sa kojima se žene poduzetnice suočavaju, će pomoći dobro educiranoj i neiskorištenoj radno sposobnoj ženskoj populaciji da uzme učešća u ekonomskom rastu zemlje.”

Alma Bijedić, marketing menadžerica u MI-BOSPO-u, istakla je “Kada smo pitali žene šta ih je inspirisalo da pokrenu posao, rekle su da je to želja da doprinesu domaćinstvu, da imaju nešto svoje, da imaju vlastiti novac, želja da budu uspješne i poštovane. MI-BOSPO im može pomoći u ostvarenju ovih ciljeva obezbjeđujući im pristup novcu koji bi im u protivnom bio teško dostupan.”

“U Bosni i Herecegovini stalno tražimo bolje načine da integrišemo žene u ekonomiju.’’ napomenula je dr. Bisera Turković, ambasadorica Bosne i Hercegovine u SAD. “Izvještaj pruža korisne informacije kao i inspiraciju za mlade žene koje tek započinju svoj profesionalni život u izazovnom post-konfliktnom okruženju.”

Ovaj izvještaj je dio IFC-ovog programa za investiciju i tehničku pomoć koji je osmišljen sa ciljem da se podrži MI-BOSPO-ova pozicija kao pružaoca finansijske usluge, da bi pomogao ekonomsko jačanje žena u Bosni i Hercegovini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital