Kapital / IZVJEŠTAJI

Izvještaj Međunarodne agencije za energiju - Energetska nestašica na zapadnom Balkanu

01.07.2008. 10:09 / Izvor: Oslobođenje

Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila je da se svaki šesti stanovnik zapadnog Balkana suočava sa “energetskom nestašicom“, koja je uslijedila nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije tokom protekle decenije.

U najnovijem izvještaju IAE, ukazano je na potrebu brze obnove postojećih i izgradnju novih elektroenergetskih postrojenja u regionu.

Ova agencija u studiji pod nazivom “Energija na zapadnom Balkanu: put reformi i obnove“ ocjenjuje da reforme mogu pomoći da se obnove zalihe energetskih resursa u mnogim zemljama zapadnog Balkana.

U studiji se navodi da bi zapadni Balkan mogao da igra “važnu ulogu“ u realizaciji novih projekata za transport nafte i prirodnog gasa iz regiona Kaspijskog mora i Bliskog istoka u Evropu.

Svjetska banka (WB), pozivajući se na mišljenje energetskih eksperata, ocjenjuje da će se region zapadnog Balkana, kao i cijele jugoistočne Evrope, tokom narednih pet godina stalno suočavati sa nestašicom i poskupljenjem struje.

U analizi koju je ranije objavila WB navodi se da će zemlje zapadnog Balkana i ostalih dijelova jugoistočne Evrope, isključujući Mađarsku, morati do kraja naredne decenije da investiraju oko 9,5 milijardi eura u izgradnju novih energetskih objekata i 5,8 milijardi eura za rekonstrukciju postojećih proizvodnih kapaciteta. Ugalj, i to prvenstveno lignit, ostaće i dalje, prema ocjeni stručnjaka WB-a, glavni energetski izvor u zemljama zapadnog Balkana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital