Kapital / IZVJEŠTAJI

Izvještaj sa Naučno-stručnog skupa sa međunarodnim učešćem "Savremene tehnologije za održivi razvoj gradova" održanog u organizaciji Instituta zaštite, ekologije i informatike u Banjoj Luci

03.12.2008. 14:30 / Izvor: eKapija.ba

U organizaciji Instituta zaštite, ekologije i informatike u Banjoj Luci dana 14-15. novembra 2008. je održan Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem "Savremene tehnologije za održivi razvoj gradova", u Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

Navedeni skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, Grada Banje Luke, preduzeća Analysis-laboratorijska oprema, Beograd, uz podršku Turističke organizacije Republike Srpske i Turističke organizacije Banje Luke.

Cilj naučno-stručnog skupa "Savremene tehnologije za održivi razvoj gradova" je bio da ponudi osavremenjeno shvatanje da izgradnja i funkcionisanje gradova obuhvata sve prirodne sisteme sa kojima dolazi u međuzavisnost, a ne samo brigu o saobraćajnoj efikasnosti, strukturi i materijalu. Samo racionalna upotreba prirodnih izvora i odgovorno upravljanje izgrađenom sredinom bazirano na ekološkim principima može doprinijeti očuvanju rijetkih prirodnih izvora, smanjenju energetske potrošnje i povećanju kvaliteta urbane, a time i životne sredine, saopćeno je iz Instituta za eKapija.ba.

Skup je započeo uvodnom riječi vd direktora Instituta zaštite, ekologije i informatike mr Predraga Ilića, koji je, nakon pozdravljanja gostiju i pokrovitelja, između ostalog istakao da je Institut tržišno orijentisana naučnoistraživačka, konsultantska i obrazovna institucija u oblasti zaštite životne sredine, zaštite i zdravlja na radu i zaštite od požara. Institut nudi usluge u rješavanju aktuelnih problema privrede u područjima koja pokriva.

Istakao je da je vizija Instituta da postane lider u oblasti djelatnosti zaštite koju su utemeljili na podršci Ministarstva nauke i tehnologije i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade Republike Srpske.

Naveo je da na skupu učestvuju učesnici iz sedam zemalja (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska, Slovenija i Mađarska) i na kraju je pozvao Ministra nauke i tehnologije dr Bakira Ajanovića da otvori Skup.

Ministar nauke i tehnologije dr Bakir Ajanović je istakao da zagađenje životne sredine postaje sve veći problem u izgradnji gradova zbog visoke koncentracije ljudi i njihovih aktivnosti za koje je potrebno obezbijediti odgovarajući fizički okvir i infrastrukturu. Da bi današnji i gradovi budućnosti bili održivi, potrebno je obezbijediti minimalne negativne uticaje na životnu sredinu. Održivi razvoj podrazumijeva da se prirodni resursi ne troše brže nego što se mogu obnoviti, odnosno da se životna sredina ne zagađuje materijama više nego što ih priroda može razgraditi i asimilovati.

Između ostalog je navedeno da će se jedino održivim razvojem gradova, koji se temelji na primjeni savremenih tehnologija njihovog funkcionisanja, omogućiti prevencija i sanacija degradacije urbane sredine i uspostaviti integralni sistem ekoloških dimenzija zdravih gradova u konceptu održivog razvoja. Održivi gradovi teže integralnom kvalitetu, što uključuje ekonomske, prostorne, kulturne, socijalne i osobine životne sredine u najširem smislu.

Ministar Bakir Ajanović je posebno i snažno istakao da će Vlada Republike Srpske opremati i razvijati institucije, kao što je Institut zaštite, ekologije i informatike, pružati im punu podršku za naučnoistraživački rad i obrazovanje kadrova za obavljanje poslova iz ove oblasti.

Takođe je rekao da svako društvo koje želi postići napredak putem održivog razvoja mora podsticati jačanje nauke, tehnologija i inovacija u održivom razvoju. Ovaj skup će dati puni doprinos sagledavanju problema održivog razvoja gradova na našem području u ovom trenutku i pravcima djelovanja vlasti, stručnih i naučnih organizacija na sprečavanju negativnog uticaja na zdravlje stanovništva i proglasio je Naučno-stručni skup ``Savremene tehnologije za održivi razvoj gradova`` otvorenim.

Od prisutnih gostiju, u ime Gradonačelnika Banje Luke Dragoljuba Davidovića, skup je pozdravila Ljiljana Radovanović, načelnik odjeljenja za društvene djelatnosti u Banjoj Luci, koja je istakla značaj skupa za Grad Banju Luku, njegov razvoj i ujedno i promociju i zahvalila se organizatorima na uloženom trudu tokom organizacije skupa i naglasila da će Grad Banja Luka ubuduće podržati ovakve i slične aktivnosti Instituta zaštite, ekologije i informatike,

Skup je pozdravio i prof. dr Đemal Kolonić, predsjednik upravnog odbora Instituta i predsjednik naučno-stručnog odbora Skupa, koji se između ostalog, zahvalio Ministarstvu nauke i tehnologije, ministru Bakiru Ajanoviću i Gradu Banjoj Luci, gradonačelniku Dragoljubu Davidoviću na izuzetnoj podršci kako bi Institut zaštite, ekologije i informatike postao institucija kojom će se ponositi i Grad i Republika.

Direktor Zavoda za medicinu rada i sporta Republike Srpske dr Vlado Marković je pohvalio trud organizatora i naglasio dobru saradnju između dvije institucije i istakao da je Institut vrlo značajna institucija, kako sa stručnog, tako i naučnoistraživačkog aspekta.

Na skupu je izloženo 106 radova, sa preko 200 učesnika iz sljedećih tematskih oblasti:

 • Prirodni resursi i održivi razvoj
 • Savremeni ekološki problemi i održivi razvoj
 • Uloga nauke, tehnologije i inovacija u rješavanju savremenih ekoloških problema na putu ka održivom razvoju gradova
 • Informacione tehnologije za održivi razvoj gradova
 • Savremene tehnologije i zdravlje stanovništva
 • Savremene tehnologije i problem buke u gradovima
 • Savremene tehnologije i problem zagađenja vazduha u gradovima
 • Savremene tehnologije i klimatske promjene
 • Savremene tehnologije i kvalitet voda
 • Savremene tehnologije i rješavanje problema otpada u gradovima
 • Savremene tehnologije i očuvanja biodiverziteta u gradovima
 • Savremene tehnologije u energetici
 • Savremene tehnologije i poljoprivreda
 • Savremene tehnologije u industriji
 • Savremene tehnologije i saobraćaj
 • Savremene ekoremedijacione tehnologije
 • Ekološko urbano pravo i ekonomija

Svi radovi su štampani u Zborniku radova, a sa planiranim temama, učesnici iz različitih oblasti djelovanja ponudili su potrebna domaća i svjetska iskustva u primjeni savremenih tehnologija u oblasti planiranja i izgradnje gradova, njihovoj energetskoj efikasnosti, problemima saobraćaja, vode, zagađenja vazduha, buke, zračenjima, otpadu, biodiverzitetu i ostalim prisutnim ekološkim rizicima u urbanoj sredini.

Navedeni skup je u potpunosti ispunio svoja očekivanja, što sa prisustvom gostiju iz 7 zemalja iz regije, tako i kvalitetom naučnih i stručnih radova, koji su objavljeni u zborniku radova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital