Azijske burze stabilne na rekordnim razinama

27.11.2020. 09:02 / Izvor: HINA
Azijske burze stabilne na rekordnim razinama

Na azijskim se burzama u petak trguje mirno jer nema vijesti koje bi mogle dodatno značajnije pokrenuti ulagače, s obzirom da se azijski MSCI indeks kreće na rekordnim razinama.

Na azijskim se burzama u petak trguje mirno jer nema vijesti koje bi mogle dodatno značajnije pokrenuti ulagače, s obzirom da se azijski MSCI indeks kreće na rekordnim razinama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 5,30 sati u minusu 0,1 posto, blago skliznuvši s najviše razine u povijesti.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,2 i 0,5 posto. U Šangaju i Singapuru ojačale su, pak, oko 0,2 posto.

Azijski su ulagači suzdržani jer im nedostaju smjernice s Wall Streeta, s obzirom da se jučer u SAD-u zbog Dana zahvalnosti nije radilo.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će se gospodarstva u regiji oporaviti nešto brže nego zapadna.

Jutros je, primjerice, objavljeno da je dobit kineskog industrijskog sektora u listopadu porasla više od 28 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Međutim, daljnje brzo širenje koronavirusa u SAD-u i Europi te restriktivne mjere u mnogim zemljama usporit će oporavak tih gospodarstava, pa se postavlja pitanje koliko će to utjecati na izvoz azijskih kompanija u te zemlje.

"Kako je broj zaraženih virusom u svijetu premašio 60 milijuna, težak je teren pred oporavkom gospodarstava, a to može ostaviti i dublje ožiljke na gospodarstvima”, pišu analitičari  u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago ojačala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,00 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,92 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 104,30 na 104,05 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1910 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1925 dolara.

Cijene su nafte, pak, na američkom tržištu pale i jutros, drugi dan zaredom, jer bi zbog 'lockdowna' u mnogim zemljama mogla oslabiti potražnja, dok se, s druge strane, neki proizvođači nafte ne pridržavaju dogovora o ograničavanju proizvodnje.

Na američkom je tržištu cijena barela pala 1,4 posto, na 45,07 dolara, dok je na londonskom tržištu porasla 0,25 posto, na 47,80 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital