Svjetske burze na najvišim razinama u povijesti

30.11.2020. 09:55 / Izvor: HINA
Svjetske burze na najvišim razinama u povijesti

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna dosegnule rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o razvoju još jednog cjepiva protiv koronavirusa i napretku u prijenosu vlasti u Bijeloj kući.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna dosegnule rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o razvoju još jednog cjepiva protiv koronavirusa i napretku u prijenosu vlasti u Bijeloj kući.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 2,2 posto, na 29.910 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,3 posto, na 3.638 bodova, a Nasdaq indeks 3 posto, na 12.205 bodova.

Ta tri indeksa dosegnula su prošloga tjedna nove najviše razine u povijesti jer je ulagače ohrabrila vijest da je, nakon američkih Pfizera i Moderne, i britanska kompanija AstraZeneca završila testiranje njezinog eksperimentalnog cjepiva, koje je razvila u suradnji s Oxfordskim sveučilištem, i da ono može biti učinkovito oko 90 posto.

Čeka se cijepljenje

Ulagači se nadaju da će cijepljenje uskoro početi, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim gospodarstvima. Posljednje vijesti sugeriraju da bi cjepivo moglo biti dostupno prije kraja godine.

Proboj Dow Jones indeksa iznad 30.000 bodova, po prvi put u povijesti, zahvaljuje se i potvrdi američke Uprave za opće poslove (GSA) da izabrani predsjednik Joe Biden može službeno započeti proces preuzimanja vlasti.

Aktualni predsjednik Donald Trump poručio je da će njegov tim surađivati, stoga može započeti proces promjena u Bijeloj kući, koji je tjednima odgađan, premda je Biden uvjerljivo pobijedio na izborima.

Ulagače je oraspoložila i vijest da Biden planira imenovati bivšu predsjednicu američke središnje banke Janet Yellen za ministricu financija, što bi, smatraju analitičari, moglo preusmjeriti fokus na borbu protiv rastuće ekonomske nejednakosti.

"Smanjila se nesigurnost u vezi prijenosa vlasti u Washingtonu, a čini se i da tržište podržava imenovanje Janet Yellen. Poznata osoba u ovoj nesigurnoj situaciji dobra je za tržište. Ministarstvo financija je možda važnije od Kongresa u prihvaćanju novog paketa poticajnih gospodarskih mjera", kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Pregovori o tim mjerama traju već mjesecima, a prekinuti su uoči predsjedničkih izbora početkom studenoga. Uskoro bi, pak, mogli biti nastavljeni.

Loši gospodarski pokazatelji

Ipak, krajem tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su se rekordnih razina, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga je tjedna porastao za 30 tisuća, na ukupno 778 tisuća, više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da Amerikanci i dalje ostaju bez posla zbog restriktivnih mjera u nizu saveznih država usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

"Gospodarski pokazatelji nisu dobri i znamo da neće biti dobri još neko vrijeme, s obzirom na drugi val širenja virusa", kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Posljednjih tjedana tržište dionica snažno raste, zahvaljujući vijestima o cjepivu, a ulagači zanemaruju vijesti o rekordnim brojkama novozaraženih i umrlih u SAD-u i Europi.

"Nastavlja se borba između virusa i cjepiva. Realnost je da virus neće nestati brzo, premda će cjepivo biti distribuirano relativno brzo. Zbog toga nije jasno kada bi se mogao nastaviti oporavak gospodarstva", kaže Ghriskey.

Svjetski MSCI indeks na rekordnim razinama

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, četvrti tjedan zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 posto, na 6.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,5 posto, na 13.335 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 5.598 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 4,4 posto, na 26.644 boda, novu najvišu razinu u 29 godina.

I na većini ostalih najvećih azijskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, pa je MSCI indeks svih svjetskih burzi dosegnuo najvišu razinu od kada postoji.

Foto: JOHANNES EISELE / AFP

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital