EIB i ProCredit Bank: Za oporavak malih i srednjih preduzeća 65 miliona eura

21.12.2020. 09:08 / Izvor: Akta.ba
EIB i ProCredit Bank: Za oporavak malih i srednjih preduzeća 65 miliona eura

Sredstva su namijenjena spašavanju radnih mjesta i pripreme za ponovno pokretanje biznisa, a kredit se odobrava ProCredit bankama u Srbiji, sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Evropska investiciona banka (EIB) i ProCredit grupa dogovorile su novu kreditnu liniju od 65 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) na zapadnom Balkanu i ubrzavanje njihovog oporavka od krize COVID-19. Sredstva su namijenjena spašavanju radnih mjesta i pripreme za ponovno pokretanje biznisa, a kredit se odobrava ProCredit bankama u Srbiji, sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini. Do sada EIB je investirala 4,1 milijardu eura u sektor malih i srednjih preduzeća na zapadnom Balkanu, održavajući više od pola miliona radnih mjesta.

Ova transakcija pruža prijeko potrebna finansijska sredstva kompanijama u regionu i rješava njihove potrebe za obrtnim kapitalom, likvidnošću i investicijama u vrijeme kada se suočavaju sa izazovima pandemije. Paralelno s tim, ova akcija jača regionalni bankarski sektor i jača njegovu sposobnost da finansira ekonomski oporavak zapadnog Balkana.

Kredit EIB  će pomoći ublažavanju ekonomskog šoka izazvanog pandemijom, podržati kompanije, zadržati radna mjesta i održati mala preduzeća u cijeloj regiji. Kreditna linija dio je paketa finansijske podrške Evropske komisije za zapadni Balkan u iznosu od 3,3 milijarde eura, od čega je 1,7 milijardi eura iz EIB-a namijenjeno za podršku održivom socijalnom i ekonomskom oporavku u regiji. Krediti EIB-a privatnom sektoru prate napore Tima Evrope da podrži zapadni Balkan.

Potpredsjednica EIB-a odgovorna za zapadni Balkan, Lilyana Pavlova, rekla je da očekuje da će uticaj COVID-19 biti posebno oštar na mala i srednja preduzeća koja čine oko 73% ukupne zaposlenosti na zapadnom Balkanu.

"Ova operacija dolazi u pravo vrijeme kako bi se regiji pomoglo da ublaži ekonomsku recesiju, osigura zaposlenost i podstakne rast. Kao što je ranije bio slučaj, EIB je još jednom izrazio čvrstu podršku unapređenju razvoja privatnog sektora ka približavanju standardima EU i stvaranju jakog zajedničkog regionalnog tržišta s povećanom konkurentnošću i mogućnostima za posao. Sretni smo što imamo tako pouzdane partnere u regiji kao što je ProCredit banka", kazala je Pavlova. 

Ovim povodom, iz Uprave ProCredit Holding AG & Co. KGaA, matične kompanije ProCredit grupe, poručuju da su zahvaljujući dobro uspostavljenim odnosima s klijentima i partnerima poput EIB-a uspjeli pružiti efikasnu podršku brojnim malim i srednjim preduzećima tokom ovih turbulentnih mjeseci.

Ova kreditna linija EIB-a pomoći će malim i srednjim preduzećima na zapadnom Balkanu da prevladaju kratkoročni nedostatak likvidnosti i pružit će podršku njihovim investicijskim projektima, istovremeno ih otvarajući novim poslovnim linijama i mogućnostima. Očekujemo da će ekonomski oporavak u narednim godinama potaknuti strukturni pomak ka investicijama koje su klimatski prihvatljive, kao i socijalno i ekološki održive.", naglašavaju iz Uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital