Azijska tržišta: Trumpov potpis zakona podigao indekse

28.12.2020. 12:35 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Trumpov potpis zakona podigao indekse

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrila vijest da je predsjednik SAD-a Donald Trump konačno potpisao zakone o fiskalnim poticajnima i saveznoj potrošnji.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrila vijest da je predsjednik SAD-a Donald Trump konačno potpisao zakone o fiskalnim poticajnima i saveznoj potrošnji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale.

Pozitivno je na tržišta utjecala vijest da je predsjednik SAD-a Trump ipak potpisao zakone o financiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih poticaja, čiji iznos doseže ukupno oko 2.300 milijardi dolara.

Zahvaljujući tome, jutros je u plusu i terminski S&P 500 indeks, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu prvog radnog dana nakon božićnih blagdana.

Ulagači su odahnuli jer je Trump posljednjih dana prijetio da neće potpisati te zakone jer, među ostalim, smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara premala.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još dulje vrijeme fiskalnim i monetarnim poticajima podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, a da će se, zahvaljujući cijepljenu protiv covida-19, gospodarska aktivnost uskoro normalizirati.

Obujam trgovanja na azijskim burzama jutros je skroman jer se na nekim tržištima, među ostalim u Australiji i Novom Zelandu, zbog praznika ne radi.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,19 boda, dok je na kraju prošloga tjedna iznosio 90,28 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 103,50 na 103,45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,2220 dolara, dok je na kraju prošloga tjedna iznosila 1,2205 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile silaznom putanjom, nakon što su prošloga tjedna pale više od 1,5 posto, što je bio njihov prvi tjedni gubitak nakon sedam tjedana rasta.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,3 posto, na 48,08 dolara, a na londonskom tržištu 0,4 posto, na 51,07 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital