Rast proizvodnje i robnog izvoza, ali za stabilizaciju ekonomije potreban rast investicija

22.07.2021. 14:15 / Izvor: Akta.ba
Rast proizvodnje i robnog izvoza, ali za stabilizaciju ekonomije potreban rast investicija

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - mart 2021. godine u BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - mart 2021. godine u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvom kvartalu ove godine Bosna i Hercegovina je ostvarila rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 7,3% i porast robnog izvoza od 16,6% u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo su ohrabrujući podaci u vrijeme globalne pandemije, uprkos činjenici da je niska osnovica (bazni efekat) iz prethodne godine.

Međutim, za stabilizaciju ekonomskih prilika potreban je oporavak domaće tražnje (potrošnje i investicija), uz rast zaposlenosti koja je u prvom tromjesečju ove godine bila niža za oko 1,7% u odnosu na godinu ranije.

"Bitnu determinantu ekonomskog oporavka u BiH predstavljaće i ekonomska kretanja u spoljnom okruženju koja još nisu na očekivanom nivou", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital