Azijska tržišta: Fed smirio investitore

23.09.2021. 11:40 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Fed smirio investitore

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući smirivanju situacije oko kineske kompanije Evergrande, dok je dolar ojačao nakon poruka Feda o skorašnjem smanjenju poticaja.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući smirivanju situacije oko kineske kompanije Evergrande, dok je dolar ojačao nakon poruka Feda o skorašnjem smanjenju poticaja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, što je njegov prvi rast nakon tri dana pada.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,6 i 1 posto, dok su u Južnoj Koreji pale 0,4 posto. U Japanu se zbog praznika ne radi.

Rast tržišta zahvaljuje se smirivanju situacije oko kineske nekretninske kompanije Evergrande, nakon što je dan prije ta tvrtka poručila da će platiti dospjele kamate na obveznice.

Cijena dionice Evergrandea skočila je više od 20 posto, nakon što je prethodnih dana zaronila na najniže razine u više godina.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, danima su pritiskali kineska tržišta jer bi mogli negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor.

Ipak, taj se sektor oporavlja jer ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor.

Pozitivno na tržišta utječe i rast terminskog S&P 500 indeksa za 0,3 posto, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom, unatoč porukama Feda da će uskoro smanjiti monetarne poticaje.

Naime, čelnici američke središnje banke poručili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, da će, ako se nastavi oporavak gospodarstva, uskoro smanjiti mjesečne iznose za kupnju obveznica.

U priopćenju se sugerira i da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope prije nego što se dosad očekivalo.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla nakon poruka Feda, pa se kreće oko najviših razina u mjesec dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,52 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,22 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,50 na 109,85 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1705 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1725 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio velikih jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,35 posto, na 76,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,10 posto, na 72,15 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital