U Evropi došlo do rasta cijena gasa nakon Gazpromove objave prekida snabdijevanja Poljske

27.04.2022. 09:47 / Izvor: Agencije
cijena gasa

Nagli rast cijena uslijedio je čak i nakon što je vrijeme postalo toplije u Evropi, umanjujući potražnju za prirodnim gasom za grijanje domova i poslovnih prostora.

Evropske cijene gasa porasle su čak do 24 posto nakon objave ruske energetske kompanije Gazprom da prekida s isporukama gasa za Poljsku i Bugasku počevši od srijede jer nije primio nikakve uplate od njih od 1. aprila. Cijena evropskog gasa u jednom momentu je iznosila oko 125 eura po megavat satu.

Fatih Birol, izvršni direktor Međunarodne energetske agencije sa sjedištem u Parizu, objavio je u tweetu u srijedu ujutru da njegova organizacija "čvrsto stoji uz Poljsku".

"Potez Gazproma da potpuno prekine dostavu gasa u Poljsku još je jedan znak ruske politizacije postojećih sporazuma i samo će ubrzati evropske napore da se udalji od snabdijevanja ruskim energentima", piše on.

Nagli rast cijena uslijedio je čak i nakon što je vrijeme postalo toplije u Evropi, umanjujući potražnju za prirodnim gasom za grijanje domova i poslovnih prostora, prenosi AP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital