Pandemija je digitalnu transformaciju učinila sastavnim dijelom evropskog društva

16.05.2022. 14:02 / Izvor: Akta.ba
digitalizacija evropa

Digitalna preduzeća bila su u stanju da se bolje nose sa poremećajima izazvanim pandemijom.

Prema najnovijem izvještaju Evropske investicione banke (EIB) Digitalizacija u Evropi 2021–2022: Dokazi iz istraživanja EIB o investicijama, skoro polovina preduzeća u Evropskoj uniji (EU) investiralo je u digitalizaciju kao odgovor na kovid-19.

Digitalna preduzeća su u pandemiji prošla bolje od nedigitalnih, jer su iskoristila krizu kao priliku da ubrzaju digitalizaciju. Ona su u prosjeku bila produktivnija, inovativnija, biljležila su brži rast i isplaćivala veće zarade. Ipak, sa napretkom digitalizacije povećao se i digitalni jaz u Evropi. Među preduzećima u EU 26% nije investiralo u digitalnu transformaciju.

Njima je potrebna veća podrška da bi održala konkurentnost i izbjegla zaostajanje tokom privrednog oporavka. Na drugom kraju spektra, 61% preduzeća u EU već je usvojilo napredne digitalne tehnologije. 

46% preduzeća u EU navelo je da je tokom krize kovida-19 preduzelo mjere za povećanje digitalizacije, u poređenju sa 58% preduzeća u SAD. Pored toga, udio preduzeća koja koriste napredne digitalne tehnologije veći je u SAD (66%) nego u Evropskoj uniji (61%).

Mnoge promjene u vezi sa digitalizacijom – pružanje usluga na daljinu, rad od kuće i onlajn sastanci – po svoj prilici će ostati. Ipak, za razliku od opštije digitalne transformacije, usvajanje novih naprednih tehnologija stagnira jer su preduzeća tokom krize odlažila složenije procese digitalizacije. Udio kompanija u EU koja u svom poslovanju primjenjuju napredne tehnologije kao što su 3D štampa, robotika ili internet stvari ostao je uglavnom na sličnom nivou od 2020. godine dostigavši 61% u 2021. 

"Tokom pandemije, digitalna transformacija je često bila presudna za opstanak preduzeća i ubrzala je transformaciju evropske privrede", rekao je potpredsjednik EIB Rikardo Murinjo Feliks. "Ipak primjećujemo i da je kriza primorala mnoga preduzeća da zaustave složenije procese digitalizacije. Sa ulaskom u 'novu normalnost' biće od ključnog značaja da se ti procesi ponovo otpočnu i da se ubrza tempo napredne digitalne transformacije u Evropskoj uniji. Grupacija EIB je spremna da pruži neophodnu podršku." 

U 2021. godini, Finska i Malta su bile dvije najdigitalnije zemlje, a slijede Danska, Austrija, Holandija i Švedska. Najuspješnije zemlje EU u pojedinim oblastima digitalizacije bile su sljedeće: Češka po korištenju naprednih digitalnih tehnologija, Finska po digitalnoj infrastrukturi i primjeni formalnog strateškog praćenja poslovanja, koje je pokazatelj upravljačkih praksi, Austrija po usvajanju digitalizacije tokom pandemije korona virusa, Kipar po investicijama u softver i podatke i Švedska po ulaganjima u obuku zaposlenih.

"Većina preduzeća u EU navodi da su pandemiju iskoristila kao priliku za transformisanje i započinjanje svoje digitalizacije. Ali tokom tog perioda razlike između preduzeća su se povećale tako da ona koja sporije reaguju rizikuju da zaostanu. Nedostatak vještina je i dalje glavna prepreka investicijama preduzeća. Kao odgovor na to, potrebne su nam višestrane politke za podršku digitalizaciji: tehnička pomoć, vještine i pristup finansijama imaju važnu ulogu", rekla je Debora Revoltela, glavni ekonomista EIB.

Pročitajte sažetak izvještaja.

 

eib izvještaj

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital