Utvrđene nepravilnosti

Inspektori PU FBiH izvršili 28 kontrola na području ZDK, izdata 22 prekršajna naloga

07.07.2024. 13:30 / Izvor: Akta.ba
PUBiH

Inspektori Porezne uprave otkrili su osam neprijavljenih radnika i 18 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnog poreznog ureda Zenica, izvršili su 4. jula 28 inspekcijskih nadzora tzv. akcija na području Breze, Vareša, Kaknja, Visokog, Maglaja, Doboj Juga, Tešnja, Žepča i Zavidovića, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine i proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda.

Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika.

U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su osam neprijavljenih radnika i 18 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, angažovanje neprijavljenih radnika i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja izdata su 22 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 44.550 KM.

"Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Zenica će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima", saopćila je Porezna uprava Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital