Uspješan nastup bh. firmi na sajmu BioFach u Nurnbergu - Ostvareno 278 kontakata na osnovu kojih se očekuje potencijalna vrijednost narudžbi od 10 mil. EUR

24.02.2010. 11:07 / Izvor: eKapija.ba
Uspješan nastup bh. firmi na sajmu BioFach u Nurnbergu - Ostvareno 278 kontakata na osnovu kojih se očekuje potencijalna vrijednost narudžbi od 10 mil. EUR

Međunarodni sajam u Nürnbergu u 2010. godini održan je po 21. put. Ove godine se na Sajmu predstavilo 2.900 izlagača iz 129 zemalja, a Sajam je pratilo oko 1.200 novinara i preko 50.000 posjetilaca, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Sajam se održao na površini od 46.771 kvadratnih metara, od čega je za predstavljanje stranih kompanija je predviđeno 29.425 kvadratnih metara ili 66 posto, dok je ostatak prostora namijenjen prezentaciji njemačkih kompanija.

Svjetski sajam za organsku proizvodnju održava se svake godine i to je jedan od najvećih sajmova takve vrste u svijetu i najveća pozornica ekološke poljoprivrede. Pokrovitelj sajma je IFOAM (Međunarodna organizacija za ekološku poljoprivredu) što garantuje primjenu strogih kriterija za izlagače te isto tako konstantno visoku kvalitetu izloženih proizvoda. Ovaj Sajam je izuzetno značajan i pogodan za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima i kupcima širom svijeta.

Ciljevi sajma su organizacija promocije kompanija iz svih oblasti organske proizvodnje na jednom mjestu i stvaranje prilike za produbljivanje poslovnih odnosa i stvaranje novih, te omogućavanje proizvođačima iz drugih zemalja da ostvare kontakte u Njemačkoj i ostalim zemljama u svijetu.

U periodu od 17. do 21.03.2010. godine privreda Bosne i Hercegovine je učestvovala na sajmu "BioFach" na ukupno 60 kvadratnih metara u okviru štanda koji je organizirala i finansirala Vanjskotrgovinska komora BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Švicarska organizacija za promociju uvoza (SIPPO).

Kao izlagači iz BiH se predstavilo 9 kompanija iz oblasti ljekovitog bilja i šumskih plodova koje su se prijavile na osnovu poziva VTK BiH. Na istoj osnovi, Grupacija za ljekovito bilje i šumske plodove (VTK BiH) je imala informativni štand povezan u cjelinu sa štandovima bh. firmi. Na CD-u Grupacije koji je dijeljen posjetiocima bili su podaci i kontakti ostalih 40 firmi iz BiH koje su članovi Grupacije, ali nisu bile prisutne na Sajmu.

Kompanije - predstavnici bh.privrede na sajmu su bili Anđelić-Trebinje, Elmar–Trebinje, Elmar Aroma Care–Trebinje, Faveda–Sarajevo, Halilović–Sarajevo, Herba Krajina–Banja Luka, Neven–Rudo, Roing–Ljubuški i Šumski plod–Prozor/Rama.

Kao posjetioci i prisutni sa katalozima bili su Heko-Bugojno, Flores-Uskoplje, Radobolja-Mostar i Vispak-Visoko.

Pokazalo se da je ovaj Sajam pravo mjesto na kojem se bh. privreda može i treba predstaviti, ukoliko cilja na evropsko tržište. Štand Bosne i Hercegovine je bio izuzetno posjećen i pored već postojećih poslovnih kontakata ostvareno je 278 novih kontakata na osnovu kojih se očekuje potencijalna vrijednost narudžbi u visini od 10 miliona eura.

U 2009. godini, godini recesije, u sektoru ljekovitog bilja i šumskih plodova BiH ostvaren je izvoz od 2.004.116 kg u vrijednosti od 16.452.568 KM što je za 25% više nego prethodne godine, a uvoz je bio na nivou prethodne godine sa 930.914 kg u vrijednosti od 10.120.219 KM. Prodaja na domaćem tržištu je daleko veća od izvoza i sa pravom se može konstatovati da je ovo veoma perspektivan sektor koji će u budućnosti ostvarivati sve bolje rezultate.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital