Posljednjih nekoliko dana povećano inveteresovanja bh. građana za zimovanje: Planine spremne za turiste

17.12.2009. 08:30 / Izvor: Nezavisne novine
Posljednjih nekoliko dana povećano inveteresovanja bh. građana za zimovanje: Planine spremne za turiste

Snijeg koji pada bez prestanka posljednja tri dana privukao je turiste na planine širom BiH.

U Olimpijskom centru Jahorina rekli su da se u posljednja dva dana od kada snijeg pada građani puno više interesuju za boravak na planini.

"Imamo puno više rezervacija i očekujemo veliki broj turista. Ovaj snijeg je sada zaista dobrodošao, a meteorolozi su najavili i nove padavine", kazali su u Olimpijskom centru Jahorina.

Oni su istakli da je ove godine smještaj na Jahorini za oko 20 odsto jeftiniji u odnosu na prošlu godinu.

Cijene polupansiona se kreću od 69 do 99 maraka, a u periodu od 26. decembra do 2. januara biće nešto skuplje.

"To je period kada ima najviše turista i tada će cijena polupansiona biti 99 KM", kazali su u Olimpijskom centru Jahorina i dodali da će cijena polupansiona nakon novogodišnjih praznika iznositi 89 maraka.

Odrasli za cjelodnevni ski-pas treba da izdvoje 39 KM, a za poludnevni 25 maraka. Cijena ski-pasa za djecu je 28 maraka, a poludnevna 18 KM.

Većina ski-liftova na olimpijskim planinama Bjelašnica, Jahorina i Igman od ovog vikenda biće u pogonu.

"Snijega je palo više od pola metra tako da ga ima dovoljno za skijanje. Već smo neke liftove probno puštali u pogon, ali pravo skijanje počinje za vikend", kazao je Savo Kovač, predsjednik Turističke zajednice Istočno Sarajevo.

On je dodao da će šestosjede svečano u rad 28. decembra pustiti Milorad Dodik, premijer RS.

Na Bjelašnici i Igmanu već su u pogonu dva manja lifta, ali otvaranje skijaške sezone zakazano je za vikend.

"U petak navečer zvanično kreće ski-sezona i tada će posjetioci moći besplatno koristiti usluge noćnog skijanja. Trenutno se staze sređuju da bi sve bilo spremno za ovu zimu", rekla je Muamera Šehić, portparol Javnog preduzeća ZOI 84.

Cijene hotelskog smještaja na planinama se kreću od 70 do 140 KM, dok je povoljniji smještaj u privatnim vikendicama.

"Cijene polupansiona u hotelu `Feri` na Igmanu je oko 65 KM, dok je cijena noćenja u `Maršalu` na Bjelašnici 85 KM. Privatni smještaj u vikendicama kreće se od 30 do 50 KM", istakao je Nusret Muhović iz Udruženja turističkih poslodavaca na Igmanu i Bjelašnici.

Jozo Ivić, voditelj Podružnice Kupres, Turističke zajednice hercegovačkobosanske županije, rekao je da očekuju veliki broj turista.

"Dnevne cijene ski-pasa za odrasle su 30 KM, a za djecu 23 KM. Za sezonsku kartu ski-pasa potrebno je izdvojiti 420 KM", istakao je Ivić.

U hotelu "Pahuljica" na Vlašiću rekli su da se turisti interesuju za cijene smještaja, te da očekuju veći broj gostiju zbog snijega koji pada.

Cijena polupansiona do 26. decembra biće 79 KM, a nakon toga će biti 105 maraka.

Božo Grbić, predsjednik Planinarskog skijaškog društva "Ljubijski rudar", kazao je da je snijeg koji neprestano pada dva dana na Kozari stvorio snježni pokrivač visine i do pola metra.

"Ta činjenica nas je obradovala jer možemo krenuti sa sezonom skijanja na Mrakovici. Sve pripreme su završene i od sinoć smo krenuli sa skijanjem pod reflektorima, kada je i zvanično otvorena zimska sezona", kazao je Božo Grbić.

Prema njegovim riječima, skijašima je na raspolaganju 150 kompleta ski-opreme za iznajmljivanje.

Cijene usluga na skijalištima su ostale iste kao i prošle godine. Dnevni ski-pas po osobi iznosi 15 maraka, poludnevni je 10, dok za najmlađe boravak na snijegu i skijanje košta samo sedam KM. Noćno skijanje iznosi 13 maraka po osobi.

"Smještajni kapaciteti na Kozari spremni su da dočekuju prve skijaše kojima je na raspolaganju motel `Bijele vode`, hotel `Monument`, kao i planinarski dom koji raspolaže sa 25 ležaja", kazao je Grbić.

Prema njegovim riječima, ekipa preduzeća "Prijedor-putevi" je na terenu, što garantuje prohodnost puteva do skijališta na Mrakovici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital