United Groupi u Sloveniji naložena prodaja Sport kluba

Kapital / DIONICE

United Groupi u Sloveniji naložena prodaja Sport kluba

Grupa smatra da aktuelna odluka AVK-a nije u skladu sa zakonima EU, jer definiše tržište vrlo usko i da nije u skladu sa zahtjevima za promenom vlasništva.

19.09.2018. 08:27 Izvor: / Tanjug

Slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) naložila je United Group, vlasniku najvećeg kablovskog operatera u Sloveniji, Telemaha, da proda 13 sportskih programa iz svog segmenta Sport klub, zbog povrede pravila konkurencije.

Kako prenosi portal siol.net, United Grupa mora da pripremi sve u vezi s prodajom 13 kanala u roku od 90 dana, i treba da realizuje prodaju kanala za šest mjeseci uz mogućnost produženja tog roka.

Dok se prodaja ne završi, Grupa mora redovno da izvještava o toku postupka AVK.

Pored toga, United Group je zabranjeno da vrši prenose sportskih kanala u naredne tri godine, izuzev onih koji emituju borilačke vještine.

Odluka dolazi posle pet godina otkako je Agencija za zaštitu konkurencije pokrenula inicijalni postupak, nakon što su pretplatnici Siol televizije ostali bez sportskih kanala jer je Adria Media, u vlasništvu United Group, tražila je od Telekoma Slovenije, vlasnika Siola, da im za kanale plaća znatno višu cijenu nego Telemah.

United Group, koja je ovaj programski segment kupila od vlasnika S.C. IKO Poljska, već se žalila na presudu, navodeći da odluka AVK ne poštuje proceduralne standarde i da je “izuzetno diskriminatorska i loša za sve ljubitelje sporta u Sloveniji”.

Dodaju da su pokrenuli “sve potrebne pravne procedure za suspenziju odluke i uložili žalbu protiv odluke i zahtjev za naknadu štete zbog nanošenja ozbiljne ekonomske štete”.

Prema saopštenju te grupacije, Agenciji je trebalo pet godina da donese odluku, kada “preuzeta kompanija (Adria Media) više ne postoji pošto je prodata, i kada su sva prava emitovanja istekla”.

Grupa smatra da aktuelna odluka AVK-a nije u skladu sa zakonima EU, jer definiše tržište vrlo usko i da nije u skladu sa zahtjevima za promenom vlasništva.

United Group tu odluku vidi kao obeshrabrujuću za emitovanje sportskih kanala na slovenačkom jeziku.

Prema portalu siol, Grupa u roku od šest mjeseci mora da proda sportske kanale: SK1, SK2, SK3, SK4, SK5, SK6, SK1 HD HD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital