Izvoz metalske i elektroindustrije BiH manji za skoro pola milijarde KM

07.08.2020. 09:43 / Izvor: SRNA
Izvoz metalske i elektroindustrije BiH manji za skoro pola milijarde KM

Pad izvoza zabilježen je na svih 20 top tržišta, osim u Turskoj i SAD.

Izvoz metalske i elektroindustrije BiH u prvom polugodištu iznosio je oko 1,86 milijardi KM i manji je za više od 20 odsto ili 484,6 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

"Najveći pad u iznosu od 205 miliona KM registrovan je u kategoriji aluminijuma i njegovih proizvoda, što se pripisuje uglavnom gašenju firme `Aluminij`, a ne posljedicama pandemije virusa korona", pojašnjavaju iz Komore.

U analizi se navodi da je pad izvoza zabilježen i u kategoriji željeza i čelika, što je uglavnom posljedično u vezi sa sporim povratkom na tržište samoproglašenog Kosova, te Uredbom o ograničenju trgovine određenih proizvoda od željeza i čelika koju je uvela EU.

Pad izvoza zabilježen je na svih 20 top tržišta, osim u Turskoj i SAD.

Ubjedljivo najveći pad izvoza registrovan je na italijanskom tržištu - više od 115 miliona KM, od čega je pad od 72 miliona KM u kategoriji aluminijuma, zatim u Hrvatskoj 65,5 miliona KM, Srbiji 45 miliona KM, Austriji 42,5 miliona KM, te Slovenijia i Njemačkoj, sa padom izvoza od oko 40 miliona KM pojedinačno.

Uvoz ovog sektora u prvih šest mjeseci iznosio je oko 2,66 milijardi KM i manji je za 21,66 odsto u odnosu na isti period prošle godine ili 735,6 miliona KM, dok je najveći registrovani pad od 235 miliona KM u kategoriji ličnih automobila.

"Podaci o uvozu pokazuju da je njegov pad registrovan u skoro svim vodećim tržištima, sem Bugarske, gdje se bilježi blaži rast. Najveći pad uvoza registrovan je na njemačkom tržištu - 103,8 miliona KM, čemu je najviše doprinijeo smanjeni uvoz automobila", ističe se u analizi.

Veliki pad uvoza registrovan je i na švajcarskom tržištu - 97,6 miliona KM, što se dovodi u vezu sa smanjenom potrebom za uvozom sirovog aluminijuma, te hrvatskom i italijanskom tržištu u većini vodećih proizvodnih grupa ravnomjerno, navode iz Spoljnotrgovinske komore. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital