Izvoz oslabio, suficit i dalje veliki​

Kapital / IZVJEŠTAJI

Izvoz oslabio, suficit i dalje veliki​

27.08.2019. 10:20 / Izvor: SRNA

Privreda Njemačke zabilježila je usporenje rasta usljed slabijeg izvoza u drugom kvartalu, pokazuju danas objavljeni detaljni podaci.

Federalni zavod za statistiku potvrdio je preliminarnu kontrakciju domaćeg bruto proizvoda za 0,1 odsto na kvartalnom nivou u periodu od aprila do juna, poslije rasta za 0,4 odsto u prvom kvartalu.

Prognoze ukazuju na neizvjesnost u budućnosti, a većina ekonomista očekuje još jednu kvartalnu kontrakciju, što bi u tehničkom smislu označilo recesiju.

Izvoz je oslabio više nego uvoz u drugom tromjesečju, pa je neto trgovina oduzela 0,5 odsto od ukupnog privrednog rasta.

Segment građevinarstva zabilježio je pad za jedan procenat u periodu od aprila do juna.

Rast su ostvarile oblasti potrošnje u domaćinstvima, državne potrošnje i investicija u privatnom sektoru, ali to nije bilo dovoljno da nadomijesti trgovinski minus.

Visoki zvaničnici u vladi nagovijestili su da Berlin razmatra dodatne fiskalne stimulacione mjere i sveobuhvanti paket za klimatsku zaštitu. Neki navode da bi Vlada mogla da se zaduži da bi finansirala te korake.

Federalna vlada zabilježila je suficit od 17,7 milijardi eura, 16 federalnih pokrajina su u plusu za 12,7 milijardi eura, opštine za 7,1 milijardi eura, a sistem socijalne zaštite za 7,7 milijardi eura.

PODIJELI:

TAGOVI:

Njemačka

izvoz

statistika

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital