Izvoz voća i povrća u zadnjih pet godina u stalnom porastu

26.02.2018. 13:50 / Izvor: SRNA
Izvoz voća i povrća u zadnjih pet godina u stalnom porastu

Izvoz voća i povrća iz BiH u posljednjih pet godina konstantno raste i u prošloj godini dostigao je vrijednost od 214 miliona KM.

Izvoz voća i povrća iz BiH u posljednjih pet godina konstantno raste i u prošloj godini dostigao je vrijednost od 214 miliona KM, što je za 24 odsto više nego u 2016. godini, te više od dva puta u odnosu na 2013. godinu, kada je iznosio 101 milion KM.

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju Spoljnotrgovinske komore BiH Tijana Muhamedagić rekla je danas u Sarajevu da uvoz voća i povrća u BiH raste sporijim tempom, te da je prošle godine iznosio 314 miliona KM i veći je za 11 odsto u odnosu na 2016.godinu.

Na prezentaciji analize uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda za prošlu godinu za sektor voća i povrća koju su pripremili USAID/Švedska Projekat razvoja tržišne poljoprivrede dva /Farma dva/ i Spoljnotrgovinska komora, Muhamedagićeva je navela da je pokrivenost uvoza izvozom prošle godine porasla na 62 odsto, a da je 2013. godine iznosila 41 odsto.

Ona je navela da se iz BiH najviše izvozi smrznuta malina, svježe kruške, jabuke, šljive i kornišoni i na njih se odnosi oko 64 odsto vrijednosti ukupnog izvoza.

Prema njenim riječima, uprkos značajnom padu cijene na međunarodnom tržištu, izvoz maline porastao je u odnosu na prethodnu godinu za 28 odsto vrijednosno i 88 odsto količinski.

Govoreći o izvoznim tržištima, Muhamedagićeva je istakla da je nakon pet godina intenzivnog rasta izvoz na tržište Rusije porastao sa 1,2 miliona KM, koliko je iznosio 2013. godine, na 47,4 miliona KM, i tako postalo vodeće izvozno tržište.

Prema njenim riječima, od ostalih izvoznih tržišta treba izdvojiti Srbiju na koju se odnosi 18 odsto od ukupnog izvoza voća i povrća, Njemačku 17 odsto, Hrvatsku devet odsto, Švedsku pet odsto, zatim slijede Austrija, Italija, Slovenija, Švajcarska i Crna Gora.

"Uvozimo velike količine voća i povrća po jako niskim cijenama, što dovodi u pitanje kvalitet takvih proizvoda. Pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, na čije usvajanje se čeka već nekoliko godina, zaštitio bi domaće potrošače i proizvođače", napomenula je Muhamedagićeva.

Govoreći o pet ključnih izvoznih proizvoda u sektoru voća i povrća prošle godine, na koje se odnosi oko 136 miliona KM, predstavnik Farma dva projekta Velibor Trifković rekao je da su smrznute maline izvezene u vrijednosti od 71 milion KM, svježe kruške 24 miliona KM, svježe jabuke 20 miliona KM, svježe šljive 12 miliona KM, te kornišona devet miliona KM.

Kada je riječ i smrznutim malinama, Trifković je pojasnio da BiH na jednu uvezenu marku ovog voća, izveze 45,85 KM, dok je kod krušaka, koje su 99 odsto plasirane na tržište Rusije, pokrivenost uvoza izvozom prošle godine iznosila 116 odsto.

"Na jednu KM uvezenih jabuka prošle godine, mi smo izvezli 1,20 KM", rekao je Trifković i dodao da se najviše ovog voća izveze na tržište Rusije.

Kada je riječ o svježim šljivama, Trufković je naveo da je pokrivenost uvoza izvozom prošle godine iznosila 422 odsto, dok je BiH prošle godine na jednu KM uvezenih kornišona izvezla 145,4 KM ovog povrća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital