Kapital / DIONICE

Izvršena emisija obveznica od 45,3 miliona KM

05.10.2018. 10:53 / Izvor: SRNA

Ministarstvo finansija Republike Srpske danas je izvršilo osmu emisiju obveznica stare devizne štednje u iznosu od 45,3 miliona KM za izmirenje obaveza po ovom osnovu, čime će 1.612 štediša, koji su izvršili verifikaciju u periodu od 15. decembra 2016. godine do 28. februara ove godine, postati vlasnici ovih hartija od vrijednosti.

Obveznice ove emisije stare devizne štednje nose kamatu na glavnicu po stopi 2,5 odsto godišnje, dok se kamata obračunava polugodišnje.

Dospijeća su polugodišnja, počevši od 3. aprila 2019. godine, u narednih pet godina, saopšteno je Ministarstva finansija Srpske.

Ukupno su do sada verifikovana 656,4 miliona KM obaveza po osnovu stare devizne štednje, od čega su u gotovini isplaćena ukupno 83,4 miliona KM.

Republika Srpska je izvršila sedam emisija obveznica za izmirenje obaveza po osnovu verifikovanih računa stare devizne štednje u Republici Srpskoj, ukupne nominalne vrijednosti 527 miliona KM.

U cijelosti je isplaćeno pet emisija stare devizne štednje u iznosu od 526,6 miliona KM, a sve obaveze po dospjelim kuponima se isplaćuju u roku.

Vlasnici ovih hartija od vrijednosti imaju mogućnost da prodaju svoje obveznice i odmah namire potraživanje po tržišnoj vrijednosti, koja prema podacima Banjalučke berze za hartije od vrijednosti ove vrste iznosi više od 90 odsto vrijednosti obveznice.

Registraciju vrši Centralni registar hartija od vrijednosti, a po završetku registracije vlasništva nad obveznicama i obavještenju da je isto izvršeno, Ministarstvo finansija će Banjalučkoj berzi uputiti zahtjev za uvrštavanje pomenute hartije od vrijednosti na službeno berzansko tržište.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital