Jandrić: Depoziti u bankama veći od pet milijardi KM

20.07.2017. 09:18 / Izvor: Fena
Jandrić: Depoziti u bankama veći od pet milijardi KM

Depoziti građana od toga čine više od 2,8 milijardi KM, što je 56 odsto od ukupnih depozita.

Član Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske Miodrag Jandrić rekao je da su depoziti u bankama Republike Srpske sa 31. decembrom 2016. godine iznosili više od pet milijardi KM.

Obrazlažući u parlamentu Republike Srpske izvještaje Komisije za hartije od vrijednosti, član Komisije Miodrag Jandrić rekao je da depoziti građana od toga čine više od 2,8 milijardi KM, što je 56 odsto od ukupnih depozita.

Jandrić je iznio podatak da u strukturi bilansa stanja bankarskog sektora Srpske, kojeg čini osam banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj, novčana sredstva koja nisu investirana iznose više od 1,5 milijardu KM.

"Ovo je ogroman potencijal za dalji razvoj tržišta kapitala, imajući u vidu činjenicu da su ta sredstva u bankarskom sektoru apsolutno neangažovana", istakao je Jandrić.

Govoreći o izvještaju Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2016. godinu, Jandrić je rekao da je ukupan promet iznosio više od 625 miliona KM i za 11,51 odsto je veći u odnosu na prethodnu godinu.

On je rekao da je redovan promet iznosio više od 127 miliona KM i povećao se za 33,74 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Struktura ukupnog prometa je i dalje sa tendecijom malog povećanja i u korist obveznica", istakao je Jandrić, dodajući da su obveznice u 2016. godini u strukturi ukupnog prometa učestvovale sa 60,1 odsto, trezorski zapisi 31,9 odsto i akcije osam odsto.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je više izvještaja Komisije za hartije od vrijednosti - izvještaj o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2016. godinu, izvještaj o radu ove komisije za prošlu godinu, te izvještaj o finansijskom poslovanju Komisije za prošlu godinu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital