Kahriman: Dobit BH Telecoma manja za tri miliona KM nego lani

01.01.2021. 12:44 / Izvor: Oslobođenje
Kahriman: Dobit BH Telecoma manja za tri miliona KM nego lani

Zatvaranje i izostanak turističke sezone te smanjenje broja korisnika u tom segmentu su doprinijeli najvećem umanjenju prihoda.

Ostvarena dobit BH Telecoma za 11 mjeseci 2020. godine manja je za tri miliona u poređenju sa istim periodom prošle godine, kazao je u intervjuu za Oslobođenje Sedin Kahriman, direktor BH Telecoma.

"Kroz izradu šestomjesečnog izvještaja o poslovanju utvrdili smo da su zbog direktnog uticaja pandemije, nažalost, prihod i dobit niži za 12.150.000 KM, uglavnom u segmentu mobilnih korisnika i to dominantno u prepaid segmentu. Zatvaranje i izostanak turističke sezone te smanjenje broja korisnika u tom segmentu su doprinijeli najvećem umanjenju prihoda, kao i smanjen prihod od veleprodaje. Međutim, ohrabruju nas rezultati koji su po mjesecima postignuti nakon otvaranja, tj. nakon što je proglašen prekid stanja prirodne nesreće. S 11. mjesecom 2019, u poređenju s rezultatom ostvarenim za 11 mjeseci prošle godine, ostvarena dobit BH Telecoma je manja za 3 miliona KM", kazao je Kahriman.

Dodao je da će bolji uvid kompanija imati kada se godina sumira.

"Svakako idemo dalje i napravili smo trogodišnji plan poslovanja s fokusom na 2021. godinu. Nismo htjeli da budemo optimisti i računamo kako će 1. januara sve biti potpuno normalno, ali nismo željeli ni biti pesimisti. Htjeli smo da uz adekvatne procjene i prihvatanje određenih rizika kreiramo plan koji će biti ambiciozan za BH Telecom i koji će nas zaista natjerati da učinimo sve da taj plan i ostvarimo. BH Telecom ima listu započetih investicija od 115 miliona i planirane investicije veće od 160 miliona KM. To podrazumijeva, direktno i indirektno, uticaj i na privredu, na angažman domaćih kompanija i svih onih koji će raditi na izgradnji pristupnih mreža, baznih stanica, unapređenju postojećih sistema, a sve s ciljem povećanja kvaliteta usluga i zadovoljstva krajnjih korisnika", istakao je Kahriman u intervjuu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital