Karl Seveldom: Jugoistočna Evropa važna je regija za RBI Grupaciju

22.03.2016. 15:20 / Izvor: Akta.ba
Karl Seveldom: Jugoistočna Evropa važna je regija za RBI Grupaciju

RBI je vodeća univerzalna banka u zemljama SIE, uključujući i Austriju. U Srednjoj i Istočnoj Evropi nudimo sve vrste bankarskih usluga za oko 15 miliona klijenata u ukupno 15 zemalja.

Generalno, jugoistočna Evropa važna je regija za RBI Grupaciju obzirom da i pored globalnih turbulencija očekujemo rast ovog tržišta, kaže u intervjuu  Karl Seveldom, generalnim direktorom Raiffeisen Bank International.

Raiffeisen Bank International Austrija, skraćeno RBI, matična je kompanija Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina. Koje su to snage ove Grupacije orjentisane ka zemljama Srednje i Istočne Evrope?

RBI je vodeća univerzalna banka u zemljama SIE, uključujući i Austriju. U Srednjoj i Istočnoj Evropi nudimo sve vrste bankarskih usluga za oko 15 miliona klijenata u ukupno 15 zemalja. Dobro uvezana mreža supsidijara i različitih pružatelja specijaliziranih finansijskih usluga čine Grupaciju jednom od najvećih finansijskih institucija u regionu. Naša Grupacija je pouzdan partner klijentima kako fizičkim tako i pravnim licima. Geografska rasprostranjenost RBI-a posebno pogoduje međunarodnim klijentima, jer im olakšava njihovo prekogranično poslovanje. S druge strane, banke se danas suočavaju i sa određenim negativnim pojavama, kao što su sve veći regulatorni zahtjevi, intenzivni pritisak marži, konverzije kredita u stranim valutama te visoki bankarski troškovi u pojedinim zemljama. Stoga smo, kako bismo povećali naš kapital i efikasnost te smanjili rizik i kompleksnost, prije otprilike godinu dana, pokrenuli strateški program transformacije.

O kakvom je programu riječ?

Cilj programa je da nas učini što više fokusiranom univerzalnom bankom. Želimo se usmjeriti na tržišta na kojima imamo snažnu poziciju kako bismo ostvarili održivi povrat po osnovu čvrstih odnosa sa klijentima. Pored toga, imajući u vidu rastuće potrebe za kapitalom i s namjerom da ostvarimo rast na obećavajućim tržištima, planiramo stvoriti snažan zaštitni sloj kapitala. Prošle godine smo značajno povećali kapital prodajom poslovnih jedinica koje se ne uklapaju u naš fokus, a jedna od njih bila je i supsidijarna banka u Sloveniji. Istovremeno, kako bismo poboljšali naš profil rizika i smanjili kompleksnost radimo na smanjenju naše eksponiranosti u Aziji i SAD-u, ali i u Rusiji i Ukrajini. Dakle, naša fokusiranost na zemlje SIE bit će još veća nego prije.

Da li se navedeno već odražava na RBI pokazatelje?

Sredinom protekle sedmice smo objavili da smo u 2015. godini ostvarili konsolidovanu dobit od 379 miliona eura, koja je premašila naša očekivanja uzevši u obzir da se nalazimo u veoma izazovnom okruženju za banke. Navedeni pozitivni rezultat prvenstveno je posljedica manjih neto rezervisanja za potencijalne gubitke od očekivanih: u 2015. godini vrijednost ove pozicije bila je 1,264 miliona eura, što je za 28 procenata manje nego prethodne godine. Opći administrativni troškovi također su smanjeni za 4 procenta i iznosili su 2,914 miliona eura. 

Kakva je uloga Bosne i Hercegovine u RBI Grupaciji?

Generalno, jugoistočna Evropa važna je regija za RBI Grupaciju obzirom da i pored globalnih turbulencija očekujemo rast ovog tržišta. Iako može biti umjeren, pomenuti rast je održiv. Očekujemo, na primjer, da će BDP Bosne i Hercegovine porasti za 3,0 procenta u 2016. godini odnosno za 3,5 procenata u 2017. godini. Dodatna prednost ovog regiona jeste visok potencijal u segmentu finansijskog posredovanja, koje je još uvijek na niskom nivou (manje od 1/3) u poređenju sa zemljama Eurozone. Nadalje, velika prednost zemalja jugoistočne Evrope je i visok nivo obrazovanih ljudi. Dakle, naši uposlenici ne samo da su maksimalno posvećeni pružanju najbolje usluge klijentima, nego su i visoko obrazovani. Iz tog razloga smo i počeli sa radom u Bosni i Hercegovini još 2000. godine.

Kako danas izgleda Raiffeisen Grupa u Bosni i Hercegovini?

Ona obuhvata Raiffeisen banku, Raiffeisen LEASING, Raiffeisen INVEST, Raiffeisen ASSISTANCE te Raiffeisen CAPITAL. To nam omogućava da svim segmentima klijenata u Bosni i Hercegovini pružimo širok spektar usluga. Banka je višestruki dobitnik brojnih međunarodnih i lokalnih finansijskih priznanja, kao što su Euromoney, Global Finance, The Banker i Zlatni BAM. Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina je 31.12.2015. godine imala ukupnu aktivu od skoro 2 milijarde eura. Njenu mrežu čini više od 90 poslovnica, skoro 250 bankomata, te oko 90 info terminala. Više od 1,300 uposlenika uspješno pruža usluge za oko 500,000 klijenata.

A da li ste zadovoljni učinkom?

Imajući u vidu iznos kredita od 1,180 miliona eura, Raiffeisen banka u Bosni i Hercegovini jedna je od vodećih banaka na bosanskohercegovačkom tržištu. Navedeno je rezultat jake fokusiranosti na klijente i prilagođavanja promjenjivim uslovima tržišta u vidu uvođenja novih proizvoda, poput proizvoda u segmentu mobilnog bankarstva, ili personalizovanih kartica. Zahvaljujući tome Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina je, na osnovu izvještavanja na nivou Grupacije, u 2015. godini generisala dobit nakon oporezivanja u iznosu od 32 miliona eura, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodnu godinu. Uzimajući u obzir sve navedeno, možemo zaključiti da je Bosna i Hercegovina tržište koje obećava i na kojem želimo širiti svoje poslovne aktivnosti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital