Kinez nastanjen u BiH optužen za utaju poreza u iznosu od 1,5 miliona eura

29.12.2017. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Kinez nastanjen u BiH optužen za utaju poreza u iznosu od 1,5 miliona eura

Za navedeni promet optuženi je utajio poreska davanja za PDV u iznosu od najmanje 426.000 KM.

Optuženi državljanin Kine, nastanjen u BiH Wu Xiaoping (1973.) i pravna osoba "Baosheng" d.o.o. Brčko terete se za porezne utaje i iznošenje iz BiH velikih količina novca, koji je iz Hrvatske, uplaćivan na račune u inostranstvu.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Wu Xiaoping, rođenog 1973. godine u Zheijang, NR Kina, nastanjen u Brčko Distriktu BiH i pravne osobe-poduzeća "Baosheng" d.o.o. Brčko, nalazi se na tržnici Arizona.

U optužnici se navodi, da je optuženi Xiaoping, tokom 2015. godine, kao vlasnik i odgovorna osoba preduzeća Baosheng, u dogovoru sa njemu poznatim osoba porijeklom iz NR Kine, vršio uvoz velikih količina robe, koju je prodavao "na crno" na području tržnice Arizona u Brčko Distriktu BiH. 

Za navedeni promet optuženi je utajio poreska davanja za PDV u iznosu od najmanje 426.000 KM.

Također, u optužnici se navodi da je velike količine gotovog novca, stečene prodajom robe, optuženi uz pomoć dvojice državljana BiH koje ja angažirao za navedene nezakonite aktivnosti, krijumčario preko granice na područje Republike Hrvatske, gdje je novac , uplaćivan na račune brata od optuženog, koji je državljanin NR Kine. 

Provodeći istragu u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH i policijski organi BiH, uz pomoć partnerskih agencija iz Republike Hrvatske, uspjeli su identificirati najmanje 24 uplate realizirane tokom 2015. godine, koje su uglavnom bile u iznosima između 30.000 i 90.000 eura. 

U optužnici se navodi, da je prema prikupljenim dokazima, iz BiH izneseno najmanje 1,5 miliona eura (oko 2,92 miliona KM), a navedeni novac je iznesen ilegalnim putem, što je nanijelo značajnu štetu fiskalnom i poreznom sistemu u BiH.

Optuženi se terete za kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. i pranja novca iz članka 209. KZ BiH. Uz optužnicu, predloženo je pozivanje 9 svjedoka, 2 stručna vještaka a priloženo je oko 60 materijalnih dokaza, uključujući i financijsku dokumentaciju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital