Kinezi zainteresovani za ulaganja u energetiku BiH

01.03.2013. 09:43 / Izvor: SRNA
Kinezi zainteresovani za ulaganja u energetiku BiH

Tokom uzvratne posjete Kini, domaćini su potvrdili da postoji izuzetno veliki interes kineskih vlasti za BiH i region u cjelini, što potvrđuje i nedavno odobrena kreditna linija kineske Vlade u iznosu od 10 milijardi dolara za 16 zemalja regiona, uključujući i BiH,

Kineske vlasti su veoma zainteresovane za ulaganja u elektroenergetske potencijale i vodne resurse u BiH, istakli su predstavnici Narodne banke Kine tokom susreta sa delegacijom Centralne banke BiH.

Tokom uzvratne posjete Kini, domaćini su potvrdili da postoji izuzetno veliki interes kineskih vlasti za BiH i region u cjelini, što potvrđuje i nedavno odobrena kreditna linija kineske Vlade u iznosu od 10 milijardi dolara za 16 zemalja regiona, uključujući i BiH, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Zvaničnici centralnih banaka razgovarali su o izazovima vođenja monetarnih politika tokom globalne finansijske krize i modalitetima za unapređenje spoljnotrgovinske razmjene Kine i BiH, koja je ocijenjena kao nedovoljna.

Predstavnici Centralne banke BiH su naglasili spremnost da budu domaćini susreta kineskih investitora s domaćim preduzećima radi ostvarivanja što efikasnijeg kontakta i povećanja obima spoljnotrgovinske razmjene.

Jedna od glavnih tema sastanka bila je ekonomska situacija u jugoistočnoj Evropi tokom posljednjih nekoliko godina, s posebnim naglaskom na BiH.

Iako se brojke koje se odnose na ekonomiju Kine i BiH ne mogu porediti, zanimljiva je bila i razmjena iskustava na polju upravljanja monetarnim politikama tokom perioda krize, navedeno je u saopštenju.

Tokom razgovora predstavljeni su i razmatrani makroekonomski podaci BiH.

Navodeći makroekonomske podatke, guverner Centralne banke Kemal Kozarić ukazao je da su najveći izazovi sa kojima se BiH suočila od početka krize 2008. godine pad ekonomske aktivnosti, velika nezaposlenost koja iznosi 28 odsto, te spor ekonomski oporavak oslikan u niskoj stopi BDP-a.

"Pozitivno je to što je očuvana monetarna i finansijska stabilnost, što se može potvrditi iz činjenice da je bankarski sistem BiH ostao stabilan i u službi ekonomije BiH", rekao je Kozarić.

On je naglasio da raduje da se tokom 2013. godine ipak mogu očekivati određeni pozitivni pomaci u ekonomskim tokovima, povećanje kreditne aktivnosti, te blagi rast BDP-a.

Osim diskusije o makroekonomskim kretanjima, predstavnici dvije centralne banke razgovarali su i o međusobnoj saradnji, u okviru koje je Narodna banka Kine ponudila svoje edukacijske kapacitete radi usavršavanja zaposlenih u Centralnoj banci BiH.

Svim sastancima delegacije Centralne banke BiH sa predstavnicima Narodne banke Kine prisustvovala je i Zorica Zirojević iz Ambasade BiH u Pekingu, koja je pomogla u organizaciji posjete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital