KJKP Park realiziralo blizu 150 projekata u prošloj godini

04.01.2021. 09:52 / Izvor: Akta.ba
KJKP Park realiziralo blizu 150 projekata u prošloj godini

Za 12 mjeseci putem JU “Služba za zapošljavanje” i potpisane sporazume angažirano je na raznim projektima oko 200 osoba s evidencije nezaposlenih.

KJKP„Park“  Sarajevo prošlu izuzetno tešku zbog pandemije korona virusa ipak može ocijeniti uspješnom, jer je svoj program kao najveći godišnji projekat realizivalo u potpunosti,  čak i u većoj mjeri nego je to planirano, navode iz ovog preduzeća u njihovom godišnjem izvještaju.

Istiću da je  broj realiziranih projekata, značajnih za građane kao korisnike usluga Parka, u zadnjih 12 mjeseci također značajan. 

" Radnici ovog preduzeća su u intenzivnom radnom procesu svaki dan, čak i noću, za vrijeme policijskog sata bili na terenu i štitili komunalnu čistoću javnih površina kao bitan segment zaštite zdravlja sugrađana. Preduzeće Park u 2020. godinu krenulo je vrlo ambiciozno, sa dosta pripremljenih programa, projekata, ideja, iako je tek izašlo iz riješavanja problema oko blokade računa zbog isplate 1,3 miliona KM duga po tužbama nekoliko radnika iz perioda 2007- 2010.godine. Nakon isplate istog uz pomoć Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS, u januar se ušlo rasterećenije, mada su na naplatu stizale i druge tužbe dugogodišnjih sudskih procesa. Tokom godine stizala su i druga opterećenja od 287.000 KM poreza po ovoj tužbi i oko 100.000 KM drugih naknada za radnička prava. Prošla godina je i prva cjelokupna poslovna godina ovog sastava uprave, kompletirane kao v.d. uprava u novembru 2019., a u avgustu 2019. imenovana na četverogodišnji mandat. Dok je ovih dana finalizirana priprema programa, projekata, poslovnih ideja i ciljeva za novu poslovnu godinu gotova je i analiza svega urađenog od januara do konca decembra, u okviru 13 djelatnosti kojima se Park bavi. Osim održavanja zelenih površina, ovo preduzeće gradi nove ili obnavlja postojeće, održava i njeguje stabla, popravlja javnu rasvjetu, u dva rasadnika proizvodi i uzgaja sadnice, ima svoj vrtni centar, nadzire, čuva i štiti zelene površine, 223 dječijih i sportskih igrališta, upravlja i popularnim zoološkim vrtom “Pionirska dolina”", pojašnjavaju iz Parka. 

Sektor proizvodnje, inženjeringa i kapitalnih investicija je za isti period realiziralo  blizu 150 projekata na terenu. Njihova ukupna vrijednost po realiziranim ponudama na komercijalnoj osnovi za brojne općine, institucije, privrede subjekte i fizička lica iznosi 1.143.312,62 KM. 

Za 12 mjeseci putem JU “Služba za zapošljavanje” i potpisane sporazume angažirano je na raznim projektima oko 200 osoba s evidencije nezaposlenih.

 U vlasništvo je vraćena imovina KJKP Park Sarajevo u Dubrovniku, u Hrvatskoj, a riječ je objektima i zemljištu.

Dodaju i da je u toku realizacija nove nabavke operme u vrijednosi od 495.000 KM, obezbijeđenih u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede i infrastrukure KS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital