Kapital / IZVJEŠTAJI

Komisija za koncesije BiH: Za osam godina nijedna izdana koncesija

21.07.2014. 13:42 / Izvor: Glas Srpske

Komisija za koncesije BiH produžila je niz na osam godina tokom kojih nije izdala nijednu koncesiju, a samo prošle godine njeno postojanje koštalo je poreske obveznike 944.000 maraka.

Kancelarija za reviziju institucija BiH dala je pozitivno mišljenje Komisiji za koncesije za finansijski izvještaj za prošlu godinu, a skrenuli su pažnju samo na neriješen status članova Komisije, čiji je mandat istekao 2010. godine.

Od apsurdnosti postojanja Komisije za koncesije BiH, koja je osnovana 2005. godine, korist imaju samo zaposleni. Prošle godine 14 zaposlenih po osnovu plata i naknada inkasiralo je 418.209 maraka. Prostom računicom dođe se do podatka da je svaki od njih u prosjeku mjesečno zarađivao 2.489 maraka ili tri prosječne plate u BiH.

Da su institucija bez posla priznali su i u Komisiji za koncesije BiH, ali su za to okrivili nadležna ministarstva i mnogo sporiju dinamiku razvoja koncesionog tržišta u BiH nego što je očekivano.

"S obzirom na činjenicu da je Savjet ministara BiH, u čijoj je nadležnosti dodjela koncesija ili ministarstva koje odredi Savjet, od donošenja Zakona o koncesijama pokrenuo samo jednu inicijativu za dodjelu koncesija, konstatujemo da su izostale aktivnosti i koordinacija nadležnih institucija BiH na pokretanju koncesionih projekata", navodi se u izvještaju o radu Komisije za koncesije BiH za 2013. godinu i dodaje da je došlo do potpunog zastoja u sprovođenju zacrtane politike dodjele koncesija u skoro svim segmentima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital