Kapital / IZVJEŠTAJI

Kompanije sa službenog berzanskog tržišta podijelile imovinu: Isplaćeno 212 mil. KM

05.01.2010. 10:33 / Izvor: Fokus

Tokom protekle godine 12 kompanija sa službenog berzanskog tržišta Banjalučke berze isplatilo je svojim akcionarima dividendu za 2008. godinu u ukupnoj vrijednosti 212,8 miliona KM. Prema podacima Banjalučke berze, najveću dividendu za 2008. godinu, 113 miliona KM isplatio je Telekom Srpske i taj novac je podijelilo 29.119 akcionara.

Građevinsko preduzeće "Krajina" svojim akcionarima isplatilo je u dva navrata 25 miliona KM. Treća na listi je Hipo Alpe Adria banka a.d. Banja Luka s 15 miliona KM dividende, dok je NLB Razvojna banka svojim akcionarima isplatila tričavih 7,1 miliona KM. Najmanju dividendu, 200.000 KM isplatila je "Vitinka" iz Kozluka.

"Dividenda se može isplatiti od iznosa koji se dobije kada se na bruto dobit kompanije plati porez na dobit koji u Republici Srpskoj iznosi deset odsto. Ta stopa je svrstava među zemlje s najmanjim porezom na dobit u Evropi što je vrlo privlačno za potencijalne ulagače", kaže direktor Banjalučke berze, Milan Božić.

Ukoliko se kompanija ne odluči za isplatu dobiti neraspoređeni iznos može usmjeriti u povećanje kapitala, što su na primjer, nedavno najavili u Novoj banci a.d. Banja Luka. Takvo povećanje kapitala obično se naziva dividendnim emisijama, gdje akcionari na određeni broj akcija dobijaju nove akcije.

"Odluku o isplati dividende ili kapitalnom jačanju kompanije donosi skupština akcionara u skladu sa strategijom razvoja i poslovnom politikom. Ukoliko akcionari procijene da bi s novim investicijama mogli popraviti kvalitet poslovanja preduzeća, tada su dividendne emisije akcija pravi izbor. U suprotnom ako ne postoje dobre investicione alternative, najkorektniji potez kompanije jeste to da taj višak gotovine isplati akcionarima putem dividende u novcu. Akcionari tada taj novac mogu uložiti u druge akcije ili oročiti u banci", navodi Božić.

Koliko je ulaganje u akcije važno govori upravo primjer isplate dividendi. Poređenja radi Telekom Srpske je tokom 2008. godine isplatio 33,5 miliona maraka neto plate za oko dvije i po hiljade radnika.

"Odnos ove dvije brojke pokazuje koliko je bitno graditi kulturu ulaganja u akcije, jer se na takav način može unapređivati životni standard stanovništva, što nije moguće oslanjanjem isključivo na prihode od tekućeg rada, odnosno platu. To, međutim, zahtijeva da se poboljša znanje građana o mogućnostima za ulaganje u akcije i rizicima koji su s time povezani", navodi Božić.

S druge strane, potrebno je da imamo više dobrih kompanija koje ostvaruju dovoljno dobiti za isplatu dividendi i koje vode računa o pravima malih akcionara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital