Kapital / BANKARSTVO

Konsolidovani fiskalni suficit BiH 672 miliona​ KM

29.07.2020. 11:44 / Izvor: Akta.ba

Konsolidovani fiskalni suficit u 2019. godini, na nivou cijele BiH, iznosi 672 miliona KM, odnosno oko 1,9% bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju redovni godišnji statistički podaci o vladinim finansijama koje je objavila Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), a obuhvataju budžete na svim nivoima vlasti, sve vanbudžetske fondove u BiH i direkcije za ceste.

U odnosu na 2018. godinu fiskalni suficit je smanjen za 65 miliona KM, ali je fiskalna pozicija  i dalje bila vrlo stabilna i odražavala je dobro upravljanje javnim finansijama. Tekući rashodi u 2019. godini iznosili su oko 13,3 milijarde KM i rasli su po godišnjoj stopi od 4,7%, što je praćeno porastom konsolidovanih tekućih prihoda po sličnoj godišnjoj stopi od 4,4% koji su u 2019. godini iznosili 15,0 milijardi KM. Od ukupnih rashoda, najveći udio od 39% odnosi se na socijalna davanja, zatim na plate zaposlenih 28%, a potom na nabavku roba i usluga 19%. Ukupna kamatna plaćanja iznosila su 241 milion KM i praktično su ostala na istom nivou kao u 2018. godini. Tekući rashodi ne uključuju rashode koji se odnose na projekte finansirane stranim donacijama.

U sferi javnih investicija zabilježeno je značajno povećanje od 13% u odnosu na 2018. godinu, i one su dostigle iznos od milijardu KM, što je  najviši iznos u posljednjih pet godina.

CBBiH u sklopu svojih statističkih aktivnosti i kroz saradnju sa više od 50 izvještajnih jedinica na svim nivoima vlasti, proizvodi statistiku usklađenu sa standardima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o konsolidovanim vladinim finansijama u BiH. Ovi izvještaji dostavljaju se međunarodnim institucijama koje ih koriste za ocjenu ukupne fiskalne pozicije zemlje. Uz to, odnedavno se uvodi slična statistika bazirana na EU standardima (ESA2010 i EDP), a čije izvještaje nadgleda i ocjenjuje Eurostat.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital