Kontrola namjenskog utroška: Sredstva nisu u potpunosti iskorištena

25.01.2018. 13:27 / Izvor: Akta.ba
Kontrola namjenskog utroška: Sredstva nisu u potpunosti iskorištena

Nakon provođenja procedure, grant sredstva su dodijeljena BNT-TMiH d.d. Novi Travnik (398.000 KM), „Pretisu“ d.d. Vogošća (1.600.000 KM) i PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez (1.000.000 KM).

Federalna vlada usvojila je izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kontroli namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2016. godinu, plasiranih preko ove banke.

Potpisivanjem Ugovora o preuzimanju kreditnog portfolija između Union banke, Federalnog ministarstva finansija i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije od 28.12.2017. godine, prestala je potreba za daljom kontrolom namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda za 2016. godinu.

Komisija za kontrolu namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda za 2016. godinu je izvršila kontrolu utroška u svih sedam privrednih društava, kojima je dodijeljeno ukupno 4.770.000 KM. Privredna društva u kojima je izvršena kontrola poštuju uslove propisane Ugovorima o dodjeli kredita, a rezultati dodjele kreditnih sredstava ogledaju se u nabavci mašina, opreme i repromaterijala, izgradnji novih proizvodnih postrojenja i poslovnih objekata.

Formirana je jedna nova proizvodna linija, zaposleno 87 novih radnika i povećan ukupan godišnji prihod korisnika kreditnih sredstava za 6.461.594 KM ili 17,32 posto.

Usvojen je i izvještaj o kontroli namjenskog utroška grant sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji kapitalnih transfera javnim preduzećima za finansiranje razvojnih projekata u FBiH, za period od 1.7. do 31.12.2017. godine u iznosu od trimiliona dinara u skladu s Programom.

Nakon provođenja procedure, grant sredstva su dodijeljena BNT-TMiH d.d. Novi Travnik (398.000 KM), „Pretisu“ d.d. Vogošća (1.600.000 KM) i PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez (1.000.000 KM).

Korisnici grant sredstava dužni su, u skladu sa Ugovorom, dostaviti izvještaj o njihovoj kontroli.

U ovom periodu Komisija je obavila kontrolu namjenskog utroška u sva tri privredna društva i utvrdila da dodijeljena sredstva nisu u potpunosti iskorištena iz razloga koji su, u posebnim prilozima, obrazloženi za svako privredno društvo. S tim u vezi, pravi efekti dodjele ovih grant sredstava moći će biti vidljivi nakon analize njihovog utroška, a nakon dostavljenog konačnog izvještaja o utrošku iz svakog privrednog društva.

Ovo federalno ministarstvo je zaduženo da nastavi aktivnosti na kontroli i praćenju namjenskog utroška ovih grant sredstava za 2016. godinu, te da, nakon utroška cjelokupnog iznosa sredstava, Vladi FBiH dostavi konačan izvještaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital