Korak dalje za ProCredit BiH: Fitch potvrdio dugoročnu kreditnu ocjenu ProCredit Bank "B+"

20.05.2021. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Korak dalje za ProCredit BiH: Fitch potvrdio dugoročnu kreditnu ocjenu ProCredit Bank 'B+'

Fitch, kao vodeća agencija za ocjenu kreditnog rejtinga finansijskih institucija, 30. aprila 2021. godine je potvrdila kreditni rejting ProCredit Bank BiH od B+ sa stabilnim izgledima.

Fitch, kao vodeća agencija za ocjenu kreditnog rejtinga finansijskih institucija, 30. aprila 2021. godine je potvrdila kreditni rejting ProCredit Bank BiH od B+ sa stabilnim izgledima.  Nakon provedenih analiza rejting agencija je ocijenila da banka ima bitnu ulogu unutar ProCredit grupacije i potvrđen je rejting koji je banci dodijeljen u 2019. godini.

U dugom nizu pozitivnih trendova koje postavlja ProCredit Bank BiH, ovo je snažna potvrda koja opravdava vjeru dioničara u misiju i posperitet kompanije. Matična kuća, ProCredit Holding, također pozitivno evaluirana kreditnom ocjenom "BBB", potvrđuje da čak i u izazovim vremenima uspijeva da održi visok kvaliet poslovanja i odlične poslovne rezultate. Inače ova ocjena upućuje na činjenicu da je prisutnost rizika od nemogućnosti ispunjavanja finansijskih obaveza neznatna ili je na izuzetno niskom nivou.

Vrijedno je spomenuti da informacija o potvrđenom kreditnom rejtingu od strane Fitcha dolazi kao kruna odličnih vijesti iz ove banke koje stižu u neprekinutom nizu. Primjerice, u trenutku kada je bankarski sektor na domaćem tržištu tražio i još uvijek traži načine za brži i lakši povratak u uobičajene tokove poslovanja, ProCredit Bank BiH je imala spremna rješenja o digitalnom bankarstvu. Ovakva strategija se sprovodi još od 2015. godine i novonastale su prilike zapravo bile samo način da se već pripremljene aktivnosti sprovedu u djelo brže i agilnije. Danas, ProCredit Bank BiH je prešla put od banke koja je najpoželjniji partner malih i srednjih biznisa, status koji neprikosnoveno zadržava do danas, do prve digitalne banke u Bosni i Hercegovini koja pogoduje svojim klijentima - fizičkim licima u svakom pogledu.

"Iza rejtinga Fitcha, ali i izuzetno stabilnog porasta aktivnosti banke, stoji vrijedan i predan tim ljudi koji je, danas to mogu slobodno potvrditi, napravio izvanredan posao koristeći prednosti novih tehnologija i koristeći izazove u svoju korist. Naša prednost leži u tri činjenice: koherentnom i fokusiranom timu, fleksibilnosti da implementiramo nove ideje i, svakako, sigurnosti i stabilnosti jedine banke u BiH sa potpuno njemačkim kapitalom", prokomentarisao je ocjenu Fitcha Amir Salkanović, Predsjednik Uprave ProCredit Bank.

Fitch grupacija svjetski je lider u operiranju i obradi finansijskih informacija sa mrežom prisutnosti u 30 zemalja svijeta. Grupacija se sastoji od Fitch Ratings (svjetskog lidera u istraživanju i kreiranju kreditnih ocjena), Fitch Solutions (kompanije koja je ključni provajder na tržištu kreditnih informacija, analitičkih alata i potencijalnih rizika) i Fitch Learning (kompanije posvećene treningu i profesionalnom razvoju).  Više o Fitch rejting agenciji ovdje.

Da podsjetimo, kreditni rejting Bosne i Hercegovine prema ocjeni Standard & Poor's (druga ocjenjivačka kuća) je "B+".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital