Kovačević: Ponovo tražimo od Suda da RS obustavi blokadu računa UIO BiH

04.12.2018. 14:47 / Izvor: Fena
Kovačević: Ponovo tražimo od Suda da RS obustavi blokadu računa UIO BiH

Blokadom računa UIO, RS je u prethodnom periodu uspjela da naplati 4,67 miliona KM.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine će tek sutra imati informaciju da li je i koja banka te koliko sredstava blokirala u vezi s prinudnim izvršenjm presude Suda BiH kojom je Uprava dužna Republici Srpskoj (RS) da isplati 15 miliona KM, odnosno ukupno oko 28 miliona KM sa kamatama.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević je za Fenu istakao je da su prije 15 dana poslali zahtjev Sudu, kojim traže produženje rješenja o zaustavljanju prinudne naplate, kojom RS traži nadoknadu prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na njenu štetu.

Podsjetio je da je, nakon ranije žalbe UIO, Sud BiH naložio da se obustavi izvršni postupak, jer je ugrožavao funkcionisanje te finansijske institucije.

"U tom našem zahtjevu smo obrazložili da se skida novac i s uplatnih računa javnih prihoda po osnovu indirektnih poreza, kao i s računa rezerve, s koga se vrši povrat novca poreskih obveznicima, ali i s depozitnih računa, na kojem se, najčešće, nalazi novac građana, kao depozit za osiguranje carinskog duga. Ne postoji način da Uprava, novac koji bi bio skinut, vrati zainteresovanim stranama, a što smo morali uraditi", rekao je Kovačević.

Sud je, kako navodi, prepoznao taj problem i donio rješenje o obustavi prinudnog izvršenja sudske presude na period od tri mjeseca, a taj rok je jučer istekao.

"Nažalost, u ovom trenutku još uvijek ne postoji dogovor između Fedracije BiH i RS-a da se iznađe neki drugi model izvršenja te sudske presude", kazao je Kovačević.

UIO je predlagala, napominje, da se kroz duži vremenski period, svakog radnog dana, oduzima manja količina novca od Federacije BiH i prebacuje u korist RS, do konačnog podmirenja sudske presude.

Blokadom računa UIO, RS je u prethodnom periodu uspjela da naplati 4,67 miliona KM.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UIO obavezana da RS isplati 15 miliona KM, plus zatezne kamate, zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital