Kapital / IZVJEŠTAJI

KPKT: Održana javna tribina pod nazivom: "Prekogranična saradnja: Primjer euroregije Dunav-Drava-Sava"

16.09.2008. 15:40 / Izvor: Kantonalna privredna komora Tuzla

Projekat prekogranične saradnje je regionalni program EU i obuhvata zemlje Zapadnog Balkana. Korisnici su države, regionalne i lokalne vlasti kao i kancelarije državniih institucija i regiona te neprofitne organizacije koje imaju pravo pristupa pomoći iz projekta IPA (Instrument za poredpristupnu pomoć). Kako je istaknuto na javnoj tribini počela je sredinom februara prošle godine, a finalni nacrt je predat Evropskoj komisiji posljednjeg dana maja iste godine.

Sredinom decembra je uslijedilo zvanično odobrenje dokumenta a finansijski ugovor između Evropske komisije i zemalja učesnica potpisan je početkom 2008. godine. Zemlje korisnice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Izlagači na javnoj tribini koja je imala za cilj predočiti funkcionisanje projekta na primjeru regiona "Dunav – Drava – Sava" bili su profesori na Ekonomskom fakultetu u Tuzli Muharem Klapić i Kadrija Hodžić, te Nedret Kikanović , direktor Kantonalne privredne komore Tuzla i jedan od predsjedavajućih Euroregije "Dunav – Drava – Sava", saopćeno je KPKT za eKapija.ba

Kako je istakao direktor Kikanović, Kantonalna privredna komora Tuzla je jedan od osnivača Euroregije "Dunav – Drava – Sava": "Mi smo i koordinator za Bosnu i Hercegovinu u euroregiji i koordiniramo rad članica iz naše zemlje u ovoj euroregiji. Sa kolegama iz Hrvatske i Mađarske akcenat saradnje baziramo na privrednim aktivnostima", istakao je direktor Kikanović. Na javnoj tribini je naglašeno da je prekogranična saradnja aktuelnost koja je prisutna u okvirima EU u koceptu njenog širenja i ekonomskog jačanja.

"Važno je istaći da je prekogranična saradnja model usaglašavanja uslova i saradnje na ekonomskoj osnovi susjednih regiona sa zajedničkom granicom. Ova saradnja je inicirana srednim 80-tih godina. Zvanično je donesena Konvencija o prekograničnoj saradnji čime se otvara mogućnost korištenja sredstava EU i posebnih fondova a s tim u vezi se ukazuje na Interreg kao niz programa koji su realizuju u 3 faze. Riječ je o programima obima od oko 180 projekata vrijednosti oko 11 miliona eura. Možemo zaključiti da je prekogranična saradnja izuzetno značajna za područje Zapadnog Balkana, odnosno za zemlje potencijalne kandidate za ulazak u EU. Mogao bi ovo biti put efikasnijeg i što bržeg ostvarivanja članstva u EU", zaključio je svoje izlaganje na javnoj tribini Muharem Klapić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Njegov kolega, prof. Kadrija Hodžić je u izlaganju razvio tezu o ulozi Općine Tuzla i Tuzlanskog kantona prema Bosni i Hercegovini: "BiH se nalazi u vrlo nezavidnoj ekonomskoj situaciji ne samo zbog političkih uticaja na viziju BiH i etno-nacionalne suprotstavljenosti kakva i šta treba BiH da bude, nego i zbog činjenice da je ekonomski razvoj pred krajnje visokim izazovima budući da po svoj prilici slijedi usporavanje ekonomskog rasta BiH. To zasnivamo na činjenicama da se smanjuje stopa ekonomska rasta i da je ona zabrinjavajuća iako je do sada bila jako visoka, veća nego što je to stopa drugih zemalja u regiji. Na osnovu toga bi se moglo reći da se ubrzano razvijamo i da brže idemo ka cilju koji se zove EU. Ako znamo da je dosadašnja stopa rasta koja je nominalno visoka "napumpana" stranim donacijama i transferima našim ljudima u inostranstvu, onda je jasno da se ovakva stopa ne može održati. Čak i kad bi je zadržali na ovom nivou, trebalo bi jako puno vremena da dostignemo kriterije koje zahtijeva EU. Sa svim potencijalima i sektorima saradnje u okviru euroregija, Euroregija Dunav-Drava-Sava može putem Kantonalne privredne komore Tuzla doprinjeti razvoju općine i kantona a preko njih i cjelokupne Bosne i Hercegovine", riječi su prof. Kadrije Hodžića.

Značajno je pomenuti da od početka projekta, dakle, od osnivanja Euroregije "Dunav – Drava – Sava", Kantonalna privredna komora Tuzla je prisutna u rukovodećim tijelima, ima ulogu jednog od predsjedavajućih. Početkom naredne godine, po rotirajućem sistemu, Komora preuzima predsjedavanje Euroregijom a u novembru ove godine obilježava se 10 godina od osnivanja Euroregije "Dunav – Drava – Sava".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital