Kredit EBRD-a od 3 miliona EUR –a za MI-BOSPO

22.01.2020. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Kredit EBRD-a od 3 miliona EUR –a za MI-BOSPO

Sredstva EBRD-a će omogućiti MI-BOSPO-u da proširi i osigura više kreditnih sredstava za lokalne i regionalne poduzetnike s potencijalom rasta.

EBRD je odobrio kredit Mikrokreditnoj fondaciji MI-BOSP Tuzla (MI-BOSPO) u iznosu od 3 miliona EUR-a koji će u vidu podzajmova biti plasiran za podršku različitim mikro i malim biznisima,  posebno  onima koja vode žene i koji su aktivni u agrobiznisu.

MI-BOSPO, sa sjedištem u Tuzli, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, četvrta je po veličini mikrofinansijska institucija u zemlji, a osnovana je kao pilot projekat Svjetske banke 1996. EBRD je odobrio prvi kredit MI-BOSPO-u 2007. godine, pokrenuvši time uspješnu saradnju koja traje sve do danas.

Sredstva EBRD-a će omogućiti MI-BOSPO-u da proširi i osigura više kreditnih sredstava za lokalne i regionalne poduzetnike s potencijalom rasta. Pristup finansijama i dalje je prepreka mnogim malim firmama u Bosni i Hercegovini i pored toga što čine okosnicu ekonomije zemlje.

Otkako je započeo s radom u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložio 2,5 milijardi EUR-a u 171 projekata. Potaknuta godišnjim sastankom EBRD-a u Sarajevu u maju 2019. godine, Banka je zabilježila novi rekordni rezultat za ovu zemlju, sa ulaganjem od 315 miliona EUR –a  u 20 projekata samo u prošloj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital